Ένα φουσκωτό κοστούμι, που φορέθηκε από έναν εργαζόμενο για να μεταδώσει το πνεύμα των Χριστουγέννων, ίσως τελικά μετέδωσε… κοροναϊό, μολύνοντας δεκάδες εργαζόμενους σε νοσοκομείο του Σαν Χοσέ στην Καλιφόρνια, σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοσοκομείου.

Ένας υπάλληλος φόρεσε «για λίγο» το κοστούμι στο τμήμα επειγόντων περιστατικών στο Ιατρικό Κέντρο Kaizer Permanente του Σαν Χοσέ, όπως εξήγησε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπός του, Αϊρίν Τσάβεζ. Το νοσοκομείο άρχισε να διερευνά την υπόθεση μετά τον εντοπισμό 44 κρουσμάτων σε εργαζόμενους μεταξύ της 27ης Δεκεμβρίου και της περασμένης Παρασκευής, όπως σημείωσε η Τσάβεζ.

Τα φουσκωτά κοστούμια συνήθως «στέκονται» χάρη σε μηχανισμό με μπαταρία που τραβά τον αέρα στο εσωτερικό του κοστουμιού, τεντώνοντας το ύφασμά του. Τα πιο «κλασικά» τέτοια κοστούμια αναπαριστούν Τυραννόσαυρους Ρεξ ή παλαιστές σούμο. Ορισμένα εξ αυτών καλύπτουν το πρόσωπο του ανθρώπου που τα φορά, ενώ άλλα δένουν στον λαιμό του.

Η Τσάβεζ αρνήθηκε να αναφέρει ποιο ακριβώς ήταν το ένοχο κοστούμι του υπαλλήλου, όμως το περιέγραψε ως «χριστουγεννιάτικο». Όπως εξήγησε, ως μέρος της απόκρισης στην έξαρση κοροναϊού, το νοσοκομείο εξέταζε «κατά πόσον το κοστούμι, το οποίο περιλάμβανε ανεμιστηράκι, συνέβαλε στη διασπορά». Τα κοστούμια που φουσκώνουν με αέρα έκτοτε έχουν απαγορευτεί.

Δεν είναι ξεκάθαρο για πόση ώρα φορέθηκε το κοστούμι εντός του τμήματος επειγόντων περιστατικών. Το νοσοκομείο αρνήθηκε να αναφέρει αν ο ιός μεταδόθηκε και σε ασθενείς, όπως αναφέρουν οι Times της Νέας Υόρκης.

Επιπλέον, δεν έχει διευκρινιστεί αν οποιοσδήποτε εκ των εργαζομένων που προσβλήθηκαν από τον ιό είχε εμβολιαστεί, όμως οι ειδικοί έχουν αναφέρει ότι απαιτούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν το εμβόλιο αρχίσει να προσφέρει οποιαδήποτε προστασία. Σύμφωνα με το νοσοκομείο, 40.000 υγειονομικοί στη Βόρεια Καλιφόρνια έχουν ήδη εμβολιαστεί.

«Η οποιαδήποτε έκθεση, αν συνέβη, ήταν απολύτως αθώα και ακούσια, αφού το συγκεκριμένο άτομο δεν είχε εμφανίσει συμπτώματα και επιθυμούσε μόνο να φτιάξει τη διάθεση εκείνων που βρίσκονταν γύρω του σε αυτή την τόσο αγχώδη περίοδο», τόνισε η Τσάβεζ, αναφερόμενη στον εργαζόμενο που φόρεσε το κοστούμι.

Το τμήμα επειγόντων περιστατικών πρόκειται να απολυμανθεί, συνέχισε η εκπρόσωπος, ενώ εκτός των ήδη αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων που ακολουθούνται, το νοσοκομείο προσφέρει πλέον και δωρεάν τεστ στους εργαζόμενους σε εβδομαδιαία βάση.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, ο κοροναϊός μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού και «ορισμένες φορές μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αέρα», είτε μέσα από μεγαλύτερα σταγονίδια είτε μέσω των μικροσκοπικών αερολυμάτων που προκύπτουν «από τον βήχα, το φτέρνισμα, το τραγούδι, την ομιλία ή την αναπνοή».

Ο Δρ. Χοσέ Λουίς Χιμίνεζ, ειδικός στα αερολύματα και καθηγητής χημείας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Μπούλντερ, συμμετείχε στην έρευνα για μια έξαρση σε χορωδία στην επαρχία Σκάγκιτ, από την οποία προέκυψαν τουλάχιστον 53 κρούσματα και δύο θάνατοι, μετά από μια πρόβα στην πολιτεία της Ουάσινγκτον. Σε συνέντευξή του την Κυριακή, τόνισε ότι η συρροή στο προσωπικό του νοσοκομείου στην Καλιφόρνια, κατά πάσα πιθανότητα είναι αποτέλεσμα μετάδοσης μέσω του αέρα.

«Μοιάζει με την περίπτωση της χορωδίας», επεσήμανε ο Χιμίνεζ. «Δεν υπάρχει τρόπος να μολύνεις 43 άτομα φορώντας κοστούμι, παρά μόνο μέσω της αερόβιας μετάδοσης, μέσω των αερολυμάτων, επειδή είσαι μέσα σε ένα κοστούμι και δεν μπορείς να αγγίξεις αντικείμενα ή να μολύνεις τους άλλους μέσω κοινόχρηστων επιφανειών».

Το νοσοκομείο βρίσκεται στην κομητεία Σάντα Κλάρα, όπου έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής 73.493 κρούσματα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων των Times. Σε ολόκληρη την πολιτεία της Καλιφόρνια έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 2 εκατ. κρούσματα.

Την Πρωτοχρονιά, στην πολιτεία νοσηλεύονταν 21.000 άτομα, δηλαδή 26% περισσότεροι σε σχέση με δύο εβδομάδες νωρίτερα.