Παρά το νεαρό της ηλικίας του – είναι μόλις 32 ετών – ο Ρούτγκερ Μπρέγκμαν θεωρείται ένας από τους πιο εξέχοντες και ενδιαφέροντες ευρωπαίους ιστορικούς της εποχής μας.

Εχει προταθεί δύο φορές για το περίβλεπτο Ευρωπαϊκό Βραβείο Τύπου για τα κείμενά του στην ολλανδική πλατφόρμα De Correspondent, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στις εφημερίδες «The Washington Post» και «The Guardian».

Η Ted ομιλία του με τίτλο «Η φτώχεια δεν είναι έλλειμμα χαρακτήρα, είναι έλλειψη ρευστού» έγινε viral τo 2017, το ίδιο και οι δημόσιες παρεμβάσεις του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός το 2019.

Πριν από λίγες εβδομάδες κυκλοφόρησε στα ελληνικά το βιβλίο του «Ανθρωπότητα: Μια απροσδόκητα αισιόδοξη ιστορία», στο οποίο καταρρίπτει με πειστικά επιχειρήματα διάφορους μύθους για τη μοχθηρότητα της ανθρώπινης φύσης.

Στο ΒΗΜΑgazino που κυκλοφορεί μαζί με το «Βήμα της Κυριακής» ο Γιώργος Νάστος παρουσιάζει μια συνέντευξη με τον ανερχόμενο στοχαστή στην οποία αναλύει, μεταξύ άλλων, τις σκέψεις του σχετικά με την πανδημία αλλά και το γιατί αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο για την καλοσύνη: «Το προηγούμενο βιβλίο μου εκδόθηκε το 2014, ονομαζόταν «Ουτοπία για ρεαλιστές» και μιλούσε για το πώς κάποιες ιδέες που τις θεωρούμε τρελές μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Λίγο καιρό μετά συνειδητοποίησα ότι πολλοί έβρισκαν ενδιαφέροντα αυτά που έλεγα αλλά πάντα θεωρούσαν ότι δεν ήταν εφαρμόσιμα σε πρακτικό επίπεδο εξαιτίας της εγωιστικής και ατελούς ανθρώπινης φύσης. Μιλώντας με έναν φίλο μου, τον συγγραφέα Ντέιβιντ βαν Ρέιμπρουκ, που έγραψε το πολύ ωραίο βιβλίο «Against Elections» με θέμα τα προβλήματα της δημοκρατίας ως πολιτεύματος, κατάλαβα ότι αντιμετώπισε και εκείνος το ίδιο ακριβώς πρόβλημα. Συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να σκάψω λίγο πιο βαθιά».

Διαβάστε περισσότερα στο BHMAgazino που κυκλοφορεί με το «Βήμα της Κυριακής»