Εκμεταλλευόμενοι την οικονομική τους επιφάνεια πλούσιοι Βρετανοί ζητούν από ιδιώτες γιατρούς να τους χορηγήσουν το εμβόλιο των Pfizer και BionTech παρακάμπτοντας τη σειρά προτεραιότητας. Σύμφωνα με δημοσίευμα των κυριακάτικων Times, υπάρχουν περιστατικά που ευκατάστατοι προσφέρουν έως και δύο χιλιάδες λίρες για κάθε δόση του εμβολίου για να εξασφαλίσουν μια ώρα αρχύτερα την πολυπόθητη ανοσία.

Ο καθηγητής Ροσάν Ραβιντράν, ιδιοκτήτης της «Klnik» μιας ιδιωτικής κλινικής στο Wilmslow, Cheshire, λέει ότι, όσοι επιθυμούν να πληρώσουν για το εμβόλιο, είναι συχνά άνθρωποι απελπισμένοι.

Ο Ραβιντράν αφηγείται την δική του εμπειρία όταν τον προσέγγισε κάποιος και του είπε: «Θα σου δώσω 2.000 λίρες για το εμβόλιο». Ο ίδιος προσθέτει ότι οι άνθρωποι που κάνουν συχνά αυτές τις ερωτήσεις είχαν έναν συγγενή που πέθανε από επιπλοκές της νόσου Covid- 19. «Ο ιός δεν είναι επιλεκτικός. Φτωχοί και πλούσιοι έχουν νοσήσει από τον ιό και όλοι έχουν χάσει τον έλεγχο. Και λοιπόν, αυτό που ψάχνουν οι άνθρωποι αυτοί, είναι να αποκτήσουν έναν βαθμό ελέγχου».

Προς το παρόν, μόνο το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS) λαμβάνει απόθεμα του εμβολίου των Pfizer/BionTech, το οποίο παραμένει ο μόνος εγκεκριμένος φορέας για τον εμβολιασμό στη Βρετανία, ενώ οι ιδιωτικοί εμβολιασμοί αναμένεται να αρχίσουν από τον Απρίλιο.

Ο καθηγητής Ραβιντράν υπογράμμισε ότι για ορισμένα εμβόλια οι ιδιωτικές εταιρείες θα μπορούσαν να χρεώσουν υψηλές τιμές: από δέκα χιλιάδες λίρες έως και 20 χιλιάδες λίρες για τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Οι πληροφορίες αυτές βλέπουν το φως της δημοσιότητας ενώ το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca θα μπορούσε να εγκριθεί ακόμη και σήμερα από τις αρμόδιες αρχές, έτσι ώστε να διατεθεί σε κυκλοφορία στη Βρετανία στις 4 Ιανουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εξασφαλίσει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Οξφόρδης, εκ των οποίων οι 40 εκατομμύρια δόσεις αναμένεται να παραδοθούν τον Μάρτιο.

Επιπλέον, έχει εξασφαλίσει 40 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer και BioNTech, πέντε εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna, 30 εκατομμύρια του εμβολίου της Janssen και 60 εκατομμύρια από καθεμία από τις ακόλουθες εταιρείες: GlaxoSmithKline / Sanofi Pasteur, Valnova και Novavax.

Από τις 20 Δεκεμβρίου, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χορηγήσει 616.933 δόσεις του εμβολίου Pfizer. Το εμβόλιο των Pfizer και BionTech άρχισε να κυκλοφορεί στη Βρετανία στις 8 Δεκεμβρίου