Σήμερα, παραμονές Χριστουγέννων, θα αρχίσω με καλά νέα και με το σημαντικότερο ότι τα εξιτήρια από τα νοσοκομεία είναι πλέον πολύ περισσότερα από το εισιτήρια. Πολύς κόσμος που νοσηλευόταν με κοροναϊό θα κάνει Χριστούγεννα στο σπίτι του.

Θα μου πείτε ενάμισι μήνα lockdown έχουμε, αλίμονο εάν δεν μειώνονταν οι ασθενείς με covid-19. Και όντως μειώνονται. Σε όλη τη χώρα σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία ο αριθμός των νοσούντων μειώθηκε αισθητά, περίπου 2.500. Τα κρούσματα παραμένουν σε τριψήφιο αριθμό (937), οι νεκροί σε διψήφιο (62) και οι διασωληνωμένοι έσπασαν το φράγμα των 500 (495). Αλλά δεν είναι μονάχα αυτό. Διατίθενται σήμερα περισσότερα άδεια κρεβάτια στις ΜΕΘ, πολύ περισσότερα από τότε που άρχισε η καραντίνα. Θέλετε μερικά παραδείγματα;

Στον Ευαγγελισμό, όπως μου λέει η καθηγήτρια Εντατικολογίας Αναστασία Κοτανίδου υπάρχουν πολλά κρεβάτια κενά στις ΜΕΘ. Οι αποσωληνώσεις είναι συχνότερες, τα εξιτήρια επίσης συχνότερα.

Στο Σωτηρία, όπως μου λέει η καθηγήτρια Αντωνία Κουτσούκου, στη δική της κλινική από τα 17 κρεβάτια ΜΕΘ, τα 4 είναι κενά (μέχρι πρότινος ήταν όλες οι ΜΕΘ γεμάτες) και από τα 50 κρεβάτια ΜΕΘ που δώρισε η Βουλή των Ελλήνων τα 13 είναι κενά. Το ίδια συμβαίνει και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Λάρισας, όπως με βεβαίωσε ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός.