Ενας δραματικός απολογισμός έχει καταγραφεί το τελευταίο δίμηνο στη χώρα μας: 109.603 κρούσματα, 3.644 θάνατοι, με ποσοστό απώλειας ζωής περισσoτέρων από τρεις ανθρώπους ανά 100 κρούσματα, με περίπου 1.900 διασωληνωμένους και με μία μεγάλη θνησιμότητα 17,4 ανά 100 κρούσματα – ασθενών ηλικίας άνω των 64 ετών.

Πρόκειται για το διάστημα από 20 Οκτωβρίου έως 20 Δεκεμβρίου που εκδηλώθηκε με σφοδρότητα το επονομαζόμενο «δεύτερο κύμα» του κοροναϊού που φαίνεται να οδεύει προς το τέλος του με σημαντική μείωση των νέων διαγνώσεων.

Κι όλα αυτά βεβαίως με την προϋπόθεση να μην υπάρξει άμεσα ραγδαία αύξηση των ασθενών στο απευκταίο σενάριο μόλυνσης με το νέο στέλεχος του ιού που εντοπίσθηκε στη Μ. Βρετανία ή για άλλους λόγους.

Ο πίνακας που παρουσιάζει «Το Βήμα» είναι ενδεικτικός των συνεπειών και του τρόπου που έπληξε τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας που επιμολύνθηκαν μαζικά, ύστερα από τη σταδιακή μετάδοση της νόσου από άτομα νεαρής ηλικίας που νόσησαν κυρίως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, σε χώρους εκπαίδευσης, σε πάρτι κλπ.

Η αλλαγή στις ηλικιακές ομάδες

Το πλέον εντυπωσιακό, που εξηγεί πιθανόν και την καθημερινή εκατόμβη θυμάτων, είναι ότι αυτό το δίμηνο οι νέες διαγνώσεις – στο σύνολο 17.816 – σε άτομα ηλικίας άνω των 64 ετών ήταν ποσοστό 18% του συνόλου των κρουσμάτων, όταν στις 20 Οκτωβρίου που ξεκίνησε – αργά αλλά σταθερά – η δραματική κατάσταση ήταν 12,4% του συνόλου των νέων φορέων.

Για να γίνει αντιληπτή η αλλαγή στις ηλικιακές ομάδες των κρουσμάτων σημειώνεται ότι στις 20 Οκτωβρίου τα άτομα ηλικίας 18-40 που είχαν μολυνθεί κατείχαν ποσοστό περίπου 43% του συνόλου κι εκείνα 40-64 το 37,3%. Αυτό το ποσοστό το τελευταίο δίμηνο άλλαξε με τα άτομα νεαρής ηλικίας που δεν ασθενούν γενικά βαριά από τον φονικό ιό να είναι το 34% του συνόλου, κι εκείνα ηλικίας 40 έως 64 να έχει ανέλθει στο 43%.

Κι αν συνυπολογισθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι τα κρούσματα στους νέους ήταν περίπου το 60-70% του συνόλου, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών, κι αυτό των ηλικιωμένων ανθρώπων στο 9-10%, η μεταβολή αυτή με τον διπλασιασμό, κατ’ αναλογία, των νέων μολύνσεων σε άτομα της ευάλωτης ηλικίας αποτελεί μία από τις εξηγήσεις της τραγωδίας.

Το ποσοστό θανάτων σε άτομα άνω των 64ετών ανέρχεται σε 17,4% στη διάρκεια αυτών των εφιαλτικών ημερών, ενώ μέχρι τις 20 Οκτωβρίου ήταν της τάξης του 14%. Καταγράφεται, δηλαδή, αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων πιο μεγάλης ηλικίας που έχαναν τη ζωή τους αυτό το τελευταίο δίμηνο που σχετίζεται πιθανόν με την πίεση που δέχθηκε το νοσηλευτικό σύστημα.

Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 40-64 ετών που απεβίωσε από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι χθες ήταν το 1,2% των κρουσμάτων, όταν στις 20 Οκτωβρίου ήταν 0.96%.

Επιπλέον υπολογίζεται ότι o συνολικός αριθμός των ατόμων που διασωληνώθηκαν το τελευταίο δίμηνο προσεγγίζει τα 1.800 – 2.000 άτομα με τον συνυπολογισμό ότι σε ένα ποσοστό περίπου 70-75% οι θάνατοι έχουν καταγραφεί εκτός ΜΕΘ.