Μαζική φυγή πολιτών που θέλησαν να προλάβουν το νέο αυστηρό lockdown στο Λονδίνο σημειώθηκε το βράδυ του Σαββάτου. Η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται ξανά σε κατάσταση lockdown επιπέδου 4 μετά τον εντοπισμό της νέας μετάλλαξης του κοροναϊού που προβληματίζει τους επιστήμονες και την κυβέρνηση Τζόνσον όσον αφορά τη μεταδοτικότητά της.

Οι Λονδρέζοι κατέκλυσαν αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς ή πήραν τα αυτοκίνητά τους και όπου φύγει φύγει ενόψει του αυστηρού lockdown επιπέδου 4. O Έντμουντ Κινγκ, πρόεδρος της Ένωσης Αυτοκινήτων, δήλωσε πως μέσα σε 90 λεπτά από την ανακοίνωση του Μπόρις Τζόνσον, υπήρξαν αναφορές πως οι άνθρωποι πήραν όποιο μεταφορικό μέσο είχαν για να αποδράσουν από το Λονδίνο, προτού επιβληθούν τα δρακόντεια μέτρα κατά του κοροναού, των οποίων η ισχύ ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα.

«Άκουσα για ανθρώπους που νοίκιασαν ακόμη και αυτοκίνητα για να φύγουν από το Λονδίνο και να πάνε στο Λίβερπουλ καθώς δεν υπήρχε διαθεσιμότητα σε τρένα. Ακούσαμε ακόμη και για οδηγούς ταξί που μετέφεραν ανθρώπους σε πολύ πιο μακρινές αποστάσεις. Πολίτες κάλεσαν οδηγούς ταξί κα ιτους είπαν ότι θέλουν για παράδειγμα να πάνε στο Νότινγκχαμ. Είναι σαν να πέφτει τείχος γύρω από το Λονίνο και τη Νοτιοανατολική Αγγλία και κάποιοι άνθρωποι παλεύουν να φύγουν να σώσουν τα Χριστούγεννά τους πριν από τα μεσάνυχτα» δήλωσε ο ίδιος στην Daily Mail.

Οι εικόνες στους σταθμούς των τρένων ήταν χαρακτηριστικές και προκάλεσαν την οργή του Βρετανού υπουργού Υγείας, Ματ Χάνκοκ, που αποκάλεσε τους ταξιδιώτες ανεύθυνους.

Πλέον η ανησυχία αυτή έχει μετατραπεί σε πανικό. Αυτός αποτυπώνεται και στις νέες ανακοινώσεις του Μπόρις Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός απαγόρευσε τις συγκεντρώσεις στο Λονδίνο και στις μεγάλες περιοχές της νοτιοανατολικής χώρας. Επιπλέον, μείωσε την περίοδο χαλαρών περιορισμών σε μία μόνο ημέρα για την υπόλοιπη Αγγλία.

Πήραν κι έδωσαν τα κορονοπάρτι στους δρόμους

Η απόφαση για το lockdown είχε ανακοινωθεί πριν από μερικές ημέρες και προκάλεσε αμέσως την έξοδο στους δρόμους χιλιάδων νεαρών οι οποίοι βγήκαν να γιορτάσουν τα τελευταία ξενύχτια τους αψηφώντας τις εκκλήσεις για τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό.

Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 27.052 νέα κρούσματα και 534 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Η ομάδα υγειονομικής κρούσης της χώρας ενημέρωσε τον Μπόρις για τους κινδύνους που ενέχει ο μεταλλαγμένος ιός. «Αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποδείξεις ότι η παραλλαγή του νέου κορωνoϊού έχει προκαλέσει ένα υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ή έχει επηρεάσει τα εμβόλια, βρίσκονται σε εξέλιξη επείγουσες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ή όχι αυτό», δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Αγγλίας Κρις Ουίτι. Η μετάλλαξη του ιού είναι κάτι που συζητείται εδώ και λίγες ημέρες, αν και τώρα μόλις επιβεβαιώθηκε από την ίδια την κυβέρνηση.

Η ονομασία του νέου τύπου του ιού είναι VUI 202012/01 και έχει εξαπλωθεί εκτός από το Λονδίνο και στη Σκωτία και στην Ουαλία. Η επιστημονική κοινότητα πάντως εμφανίζεται καθησυχαστική, υποστηρίζοντας ότι η νέα αυτή παραλλαγή του ιού δεν. θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Γεγονός, όμως, είναι ότι και οι υπόλοιπες χώρες ανησυχούν για μία παρόμοια εξέλιξη. Όπως και να έχει, σήμερα αρχίζει μία νέα δύσκολη περίοδος για τους κάτοικους του Λονδίνου, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν στα σπίτια τους. Καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας έβαλαν ξανά λουκέτο. Η πλειονότητα των επιχειρήσεων επιστρέφει στην τηλεργασία, ώστε να αποφευχθούν και οι μετακινήσεις.