Αναλογικότερες θα γίνουν από την Πρωτοχρονιά οι χρεώσεις των μετακινήσεων μέσω των διοδίων της Ολυμπίας Οδού, καθώς ξεκινά η εφαρμογή του νέου υβριδικού συστήματος των χιλιομετρικών τελών.

Οι οδηγοί με τη χρήση του πομποδέκτη ΟΛΥΜΠΙΑ PASS (O-pass), θα χρεώνονται πλέον για την πραγματική απόσταση που θα διανύει το όχημά τους εντός της Ολυμπίας Οδού και όχι όπως τώρα. Συγκεκριμένα, στις μικρές αποστάσεις οι μειώσεις των χρεώσεων των διοδίων θα φτάνουν έως και το 76% σε σχέση με τις σημερινές τιμές.

Η παρουσίαση του νέου «Υβριδικού Συστήματος Χιλιομετρικής Χρέωσης» (Hybrid ETC), έγινε χθες από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Ολυμπίας Οδού, Παναγιώτη Παπανικόλα, ενώ το σύστημα δοκίμασαν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Καραγιάννης.

Οπως επισήμανε ο υπουργός, με τη χιλιομετρική χρέωση διορθώνεται μια αδικία και λύνεται ένα ζήτημα που έθεταν οι πολίτες εδώ και πολλά χρόνια. Στο εξής, οι οδηγοί θα χρεώνονται μόνο για το τμήμα του δρόμου που χρησιμοποιούν.

Μέσω του Hybrid ETC, που θα ισχύει για όλους τους τύπους οχημάτων, πλην των δικύκλων, η Ολυμπία Οδός γίνεται ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στην Ελλάδα που εφαρμόζει χιλιομετρική χρέωση και στους επαγγελματίες οδηγούς.

Ειδικότερα, το Hybrid ETC, έρχεται να ενισχύσει το υπάρχον «ζωνικό» σύστημα διοδίων με την εγκατάσταση «Ηλεκτρονικών Πυλών» (gantries) σε επιλεγμένες εξόδους του αυτοκινητόδρομου, έτσι ώστε οι συνδρομητές του O-pass να χρεώνονται με βάση τη χιλιομετρική απόσταση που διανύουν.

Η φιλοσοφία του συστήματος στηρίζεται στη λογική της χρεω-πίστωσης: Το εξοπλισμένο με πομποδέκτη όχημα διέρχεται από τον μετωπικό σταθμό, πληρώνει όλο το αντίτιμο της ζώνης χρέωσης και στην περίπτωση που βγει από τον αυτοκινητόδρομο πριν από το τέλος της συγκεκριμένης ζώνης, επιστρέφεται και πιστώνεται αυτόματα στον πομποδέκτη του το ποσό που αντιστοιχεί στην απόσταση που δεν διένυσε.

Για τη λειτουργία του συστήματος εγκαταστάθηκε τεχνολογικός εξοπλισμός (αισθητήρες, κάμερες και κεραίες τεχνολογίας DSRC) σε 13 ανισόπεδους κόμβους της Ολυμπίας Οδού: Ανισόπεδος κόμβος Νέας Περάμου, Πάχης, Αγ. Θεοδώρων, Λουτρακίου, Επιδαύρου, Ζευγολατιού, Κιάτου, Δερβενίου, Ακράτας, Καλαβρύτων, Σελιανίτικων, Δρεπάνου και ημικόμβος Μεγάρων.

Οι οδηγοί που επιλέγουν να πληρώνουν με μετρητά ή κάρτα, αναγκαστικά συνεχίζουν να χρεώνονται με το υφιστάμενο «ζωνικό σύστημα».

Αναλυτικές πληροφορίες για το νέο σύστημα χιλιομετρικής χρέωσης Hybrid oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην ιστοσελίδα της Ολυμπίας Οδού www.olympiaodos.gr ή στο τμήμα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης πελατών 2296095555.