Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε η απόφαση για σκληρό lockdown στους Δήμους Ελευσίνας, Μάνδρας και Ασπροπύργου, λίγες μέρες μάλιστα μετά τις αποφάσεις για τα μέτρα των εορτών και το άνοιγμα του λιανεμπορίου με click away.

Ωστόσο τα μέτρα αυτά στις τρεις περιοχές δεν αποκλείεται να είναι μόνο η αρχή μίας νέας δυσκολότερης κατάστασης για τη Δυτική Μακεδονία λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Για τους ειδικούς το μοντέλο της Δυτικής Αττικής φαίνεται να είναι οδηγός για τις υπόλοιπες κόκκινες περιοχές και συγκεκριμένα για το Κιλκίς, την Ξάνθη, την Πιερία, τη Δράμα, την Κοζάνη, τη Ροδόπη, τα Γρεβενά, τη Πέλλα, τη Λάρισα αλλά και την Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των λοιμωξιολόγων είναι ιδιαίτερα προβληματισμένη με την πορεία του κοροναϊού σε Κοζάνη (ειδικότερα για τα Σιάτιστα) αλλά και για τις υπόλοιπες περιοχές πιέζοντας μάλιστα να ληφθούν περισσότερα μέτρα προκειμένου να μην γίνει ραγδαία διασπορά του ιού.

Η χαλάρωση που αναμένεται κατά τις εορταστικές ημέρες σε συνδυασμό με το υψηλό επιδημιολογικό φορτίο στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας ίσως επιφέρει τη διεύρυνση των αυστηρών μέτρων λίγο πριν τις εορταστικές ημέρες.

Άλλωστε από την πλευρά της η κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζει «σχέδιo προστασίας κόκκινων περιοχών» σαν να μην υπάρχουν Χριστούγεννα.

Από την μία ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δηλώνει πως υπάρχει έτοιμο σχέδιο και πως θα γίνει εφαρμογή του όπου χρειάζεται ξεκινώντας από την αυστηροποίηση των ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ και την άλλη πλευρά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας τονίζει πως ρεβεγιόν δεν θα υπάρξει φέτος.

«Δεν υπάρχει κανένα ρεβεγιόν», καθώς κανονικά «τα ρεβεγιόν γίνονται το βράδυ», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς προσθέτοντας πως ο περιορισμός με τα εννέα άτομα, που πρόκειται να τηρηθεί κανονικά, και ζήτησε να μην γίνει κατάχρηση.

Τι πήγε λάθος σε Δ. Αττική και Κοζάνη

Από την πλευρά τους οι αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Αττικής και Κοζάνης εξηγούν τους λόγους που χτύπησε ο κόκκινος συναγερμός.

«Πριν από μία εβδομάδα ενημερωθήκαμε για την κατάσταση στην περιοχή και τότε μας ανακοινώθηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα», δήλωσε στο ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Όπως ανέφερε, η μόνη ενημέρωση για την κατάσταση που είχαν οι τοπικές αρχές ήταν η εικόνα που είχαν αποκομίσει από τα σχολικά τμήματα που έκλειναν λόγω των κρουσμάτων.

Συμφωνά με τον αντιπεριφερειάρχη είχε σταλεί υπόμνημα στους αρμόδιους φορείς, στο οποίο ανέφεραν τους κινδύνους για την περιοχή. Όπως δήλωσε ο κ. Κοσμόπουλος, την επόμενη ημέρα έστειλαν ένα κλιμάκιο και έκανε τεστ σε κατοίκους μόνο στην Ελευσίνα και μετά δεν έγιναν αλλά τεστ.

«Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αίτιες για την έξαρση των κρουσμάτων στην Περιφερειακή ενότητα Κοζάνης, πέρα από τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε μια κλειστή δομή», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.

Σημείωσε ότι ο δήμος διαθέτει 3 χιλιάδες rapid test και χθες κατά τη συνάντηση που είχαν στην πόλη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ζήτησαν άδεια για να κάνουν rapid test στον ευρύτερο πληθυσμό.

Συμφωνά με τον κ. Μαλούτα χρειάζεται άδεια από τον ΕΟΔΥ για να διενεργήσουν rapid test και δεν είχαν καταφέρει να βρουν κάποιον αρμόδιο από τον οργανισμό προκείμενου να δοθεί η απαραίτητη άδεια.

Σύγκριση Δυτικής Αττικής με Βόρειο τομέα – 10 φορές περισσότερο ιικό φορτίο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ η Δυτική Αττική έχει 22,37 κρούσματα σε πληθυσμιακό δείγμα 100.000 κατοίκων, όταν στον βόρειο τομέα όπως είναι το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, η Αγ. Παρασκευή και τα Βριλήσσια, με τον ίδιο πληθυσμό , ο αριθμός των μολύνσεων είναι μόλις 7,1.

Ειδικότερα, το ιικό φορτίο στην Δυτική Αττική είναι 10 φορές περισσότερο απ΄ ότι σε άλλες περιοχές στο Λεκανοπέδιο.

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας και οι κάτοικοι ανησυχούν και τονίζουν ότι δύο είναι οι κύριες αιτίες της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Αφενός η μη τήρηση των μέτρων προστασίας και αφετέρου η μεγάλη μετακίνηση πληθυσμού εξαιτίας των βιομηχανιών που βρίσκονται στην περιοχή. Μεγάλη είναι ανησυχία και στην Ελευσίνα.

Ποιες άλλες περιοχές κινδυνεύουν με σκληρό lockdown

  • Κιλκίς
  • Ξάνθη
  • Πιερία
  • Δράμα
  • Θεσσαλονίκη
  • Κοζάνη
  • Ροδόπη
  • Γρεβενά
  • Πέλλα
  • Λάρισα

Το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν τα μέτρα σε τοπικό επίπεδο, ανέφερε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σε χθεσινές του δηλώσεις.

«Δεν αποκλείεται σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. Ήδη, η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην Κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας, που «έδειξε» ότι οι ειδικοί σκέφτονται πιο αυστηρά μέτρα στις «κόκκινες» περιοχές, ανάλογα με αυτά της Δυτικής Αττικής.

«Περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών και ανάλογα η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις ενδεχομένως για αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε.

Υπερ των αυστηρότερων μέτρων οι ειδικοί

Οι ειδικοί δείχνουν πάντως ξεκάθαρα πως τάσσονται υπέρ των αυστηρότερων μέτρων στις «κόκκινες» περιοχές.

Χαρακτηριστικά, ο ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, είπε πως εξετάζεται η επιβολή lockdown, τύπου Μαρτίου και στην Βόρεια Ελλάδα, μετά την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Χ. Γώγος έκανε λόγο για «σοβαρή κατάσταση» μιλώντας στον ΑΝΤ1.

«Αν έχουμε στην Αθήνα ό,τι στη Θεσσαλονίκη, φαντάζεστε τι θα γίνει. Γι’ αυτό και πρέπει να λάβουμε μέτρα στις συγκεκριμένες περιοχές», σημείωσε απαντώντας για την Δυτική Αττική και τόνισε πως «το πρόβλημα είναι σοβαρό, δεν μπορούμε να το αφήσουμε να χρονίζει», σημειώνοντας ότι «ένα απλό πράγμα θα ήταν να επιβληθεί το lockdown του Μαρτίου στις περιοχές που κινδυνεύουν, είπε για περιοχές όπως δήμοι δυτικής Αττικής και Μακεδονίας».

Τσάκρης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο σκληρότερου lockdown τον Ιανουάριο

Εν τω μεταξύ, ανοιχτό το ενδεχόμενο για την επιβολή πιο σκληρού lockdown τον Ιανουάριο, ακόμα και αντίστοιχου με αυτό του Μαρτίου, άφησε ο καθηγητής μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής καθώς, όπως σημείωσε, τον επόμενο μήνα αναμένεται μεγαλύτερη έκρηξη του ιού.

«Μπαίνουμε σε έναν δύσκολο μήνα. Μπορεί να έχουμε το εμβόλιο που σίγουρα είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο και θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της επιδημίας, όμως τον Ιανουάριο περιμένουμε μεγαλύτερη έκρηξη του ιού, με αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος. Δεν αποκλείεται να είναι χειρότερο από ό,τι βιώσαμε τον Νοέμβριο. Γι’ αυτό και η Ευρώπη προετοιμάζεται ώστε να προλάβει τα χειρότερα. Έχει να κάνει και με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τον συγχρωτισμό τις ημέρες των εορτών. Έτσι, ενδέχεται παράταση του υπάρχοντος lockdown και τον Ιανουάριο ή ακόμα σκληρότερο, τύπου Μαρτίου», σημείωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.