Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει, ξεκαθάρισε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης,  προσθέτοντας ότι η παράδοση εκτός καταστημάτων (click away) έχει αρχίσει να αποδίδει.

Ο κ. Παπαθανάσης εξήγησε για ποιο λόγο δεν άνοιξε το λιανεμπόριο και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τις θέσεις εργασίας και την επιχειρηματικότητα.

Γιατί επιλέχθηκε το click away

Ειδικότερα μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Παπαθανάσης εκτίμησε ότι η παράδοση εκτός καταστημάτων έχει αρχίσει να αποδίδει και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να στηρίζει τις θέσεις εργασίας και την επιχειρηματικότητα. Σε ότι αφορά την τήρηση των μέτρων την περίοδο των εορτών, ζήτησε απ όλους κατανόηση ότι «βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας και στο πλαίσιο της ατομικής μας ευθύνης πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Εξηγώντας γιατί δεν άνοιξε το λιανεμπόριο και επιλέχθηκε η μέθοδος της παράδοσης εκτός ο κ. Παπαθανάσης είπε :

«Είχαμε δύο επιλογές: Να μην ανοίξει κανένας και να παραμείνουμε στις παραδόσεις ειδών μέσω των ταχυμεταφορικών εταιριών, κάτι όμως που δεν λειτουργούσε αυτή την περίοδο λόγω φόρτου εργασίας.

Η άλλη επιλογή ήταν να ανοίξουν με την παράδοση εκτός, που τουλάχιστον δίνει κάποιο τζίρο στην επιχείρηση, η οποία όμως κρατάει και τα δικαιώματα και τα ευεργετήματα του να είναι κλειστή με κρατική εντολή. Αυτή την λύση προκρίναμε, έχει αρχίσει να λειτουργεί, ήδη υπάρχει κινητικότητα στην αγορά, σαφώς με τους περιορισμούς που πρέπει να υπάρχουν», είπε.

«Το ηλεκτρονικό εμπόριο ήρθε για να μείνει»

Το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι εδώ και ήρθε για να μείνει, τόνισε ο υπουργός.

Όσον αφορά στα μικρά καταστήματα που τα περισσότερα δεν έχουν ηλεκτρονική παρουσία, υπάρχουν πλέον μεγάλες πλατφόρμες που προσφέρονται δωρεάν και όπου μπορούν οι επαγγελματίες να εντάξουν πολύ γρήγορα την επιχείρησή τους και παράλληλα να λειτουργήσουν και με τηλεφωνικές παραγγελίες.

Εξάλλου μειωμένο ενοίκιο κατά 80% θα καταβάλλουν πάνω από 200.000 επιχειρήσεις για τους δύο πρώτους μήνες του 2021.