Μία μυστική ομάδα του πρακτορείου κατασκοπείας FSB δηλητηρίασε τον ακτιβιστή και ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ισχυρίζεται ο ερευνητικός ιστότοπος Bellingcat.

Αναφερόμενος σε «ογκώδεις» τηλεπικοινωνίες και ταξιδιωτικά δεδομένα, ο ιστότοπος αποκάλυψε πως η μυστική ομάδα παρακολουθούσε κρυφά τον Ναβάλνι από το 2017.

Το σχέδιο για την απόπειρα δολοφονίας του ξεκίνησε προφανώς όταν ο ακτιβιστής ανακοίνωσε πως σκοπεύει να κατέβει στις προεδρικές εκλογές απέναντι από τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Bellingcat, η  ομάδα παρακολούθησης του FSB τον ακολούθησε σε περισσότερους από 30 προορισμούς.

Τον παρακολουθούσαν από το 2017;

Ίσως προσπάθησε να τον δηλητηριάσει τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, όταν ο Ναβάλι ταξίδεψε στο Καλίνινγκραντ για ένα ρομαντικό διάλειμμα με τη σύζυγό του, τη Γιούλια.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, η Γιούλια ένιωσε απότομα αδιαθεσία. Κάθισε σε ένα καφέ δίπλα στην παραλία, και επέστρεψε με δυσκολία πίσω στο ξενοδοχείο της.

«Δεν έχω ξανανιώσει πιο άρρωστη στη ζωή μου», θυμάται προσθέτοντας πως μέχρι το επόμενο πρωί είχα αναρρώσει.

Ένα μήνα αργότερα, ο Ναβάλι πέταξε στη Σιβηρία προκειμένου να πείσει ψηφοφόρους να τον στηρίξουν στις εκλογές.

Ο ίδιος κατέρρευσε στο αεροπλάνο προς τη Μόσχα με αποτέλεσμα να γίνει έκτακτη προσγείωση στο Ομσκ, όπου ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε στο  νοσοκομείο και από εκεί στη Γερμανία.

Οι Γερμανοί γιατροί επιβεβαίωσαν ότι ο Ναβάλνι είχε δηλητηριαστεί με το ίδιο θανατηφόρο «φίλτρο» που  χρησιμοποιούσαν οι δύο δολοφόνοι της Μόσχας εναντίον του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ.

Ποιο άλλο ρωσικό ταμπλόιντ δείχνει την FSB

Σημειώνεται πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ρωσικά ταμπλόιντ αναφέρουν πως ο Ναβάλνι βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την FSB.

Ειδικότερα τον Αύγουστο η εφημερίδα Μοσκόφσκι Κομσομόλετς είχε αναφέρει πως πριν καταρρεύσει, τον Ναβάλνι ακολουθούσαν μέλη της FSB με πολιτικά και οι κινήσεις του παρακολουθούνταν στενά μέσω καμερών κλειστού κυκλώματος.

Μάλιστα επικαλούμενη πηγές στις υπηρεσίες ασφαλείας, η Μοσκόφσκι Κομσομόλετς περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα του ταξιδιού του πριν αρρωστήσει, μέχρι και τον αριθμό των δωματίων που έκλεισε η ομάδα του σε τοπικό ξενοδοχείο και το γεγονός ότι ο Ναβάλνι επέλεξε να μην κοιμηθεί στο δωμάτιο που είχε κλειστεί στο όνομά του.

Στο δημοσίευμά της, η εφημερίδα επικαλείται δηλώσεις πηγών στις δυνάμεις ασφαλείας ότι η παρακολούθηση εκ μέρους τους των κινήσεων του Ναβάλνι δεν αποκάλυψε ύποπτες επαφές που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την ασθένειά του.