Με μια απόφαση που δεν έχει προηγούμενο στο ελληνικό μπάσκετ ο αθλητικός δικαστής του ΕΣΑΚΕ ζήτησε την επανάληψη του αγώνα της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ για διαιτητικό λάθος. Μια απόφαση που αλλάζει μια για πάντα τα δεδομένα στο μπάσκετ αφού δημιουργεί δεδικασμένο.

Το ερώτημα που προκύπτει μετά από τα λεγόμενα του αθλητικού δικαστή είναι πόσο διαφορετικό θα ήταν το άθλημα αν επί… εξυγίανσης Βασιλακόπουλου στην ΕΟΚ είχε γίνει κάτι ανάλογο. Τι θα είχε γίνει αν τις προηγούμενες τρεις δεκαετίες που ο «γερόλυκος» της ΕΟΚ και η δική του ΚΕΔ… εξυγίαναν τον Ολυμπιακό επανηλλειμένως σε τελικούς αλλοιώνοντας πρωταθλήματα, αλλοιώνοντας το ίδιο το ελληνικό μπάσκετ. Ή μάλλον καλύτερα, τέτοιες αποφάσεις υπέρ του Ολυμπιακού σε παιχνίδια κόντρα στον Παναθηναϊκό πόσο θα είχαν αλλάξει το ελληνικό μπάσκετ που έχει «ξεπέσει» τα τελευταία χρόνια.

Από το non-call του Διαμαντίδη στον Πεν και το φάουλ του Γιασικεβίτσιους στον Παπαλουκά, μέχρι τον Πίνι Γκέρσον και το -14 που έγινε νίκη του Παναθηναϊκού, αλλά και το πιο πρόσφατο ντέρμπι, αυτό που η διαιτησία είχε «σφάξει» τους Πειραιώτες στο ημίχρονο και τους ανάγκασε σε αποχώρηση στο ημίχρονο και τελικά σε αποχώρηση και από το πρωτάθλημα, πόσο διαφορετικό θα ήταν τώρα το μπάσκετ αν η… εξυγίανση του Βασιλακόπουλου και η δική του ΚΕΔ δεν τον ανάγκαζαν να αποχωρήσει από τις εγχώριες διοργανώσεις. Πόσο διαφορετικά θα ήταν όλα αν οι… Αναστόπουλοι ήξεραν ότι ο Αθλητικός Δικαστής θα τους διέσυρε για τα κραχτά τους… λάθη.

To10.gr παρουσιάζει τις μεγαλύτερες «σφαγές» του Ολυμπιακού στα ντέρμπι «αιωνίων» που στοίχισαν τίτλους και όχι απλά βαθμούς για την κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, όπως συνέβη στο ματς της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ που εντέλει θα επαναληφθεί κατόπιν απόφασης για τη διαιτησία. Παιχνίδια που κρίθηκαν στην τελευταία φάση, ή που καθ’ολη τη διάρκεια της αναμέτρησης ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε στο παρκέ 8 αντιπάλους και όχι 5. Καλάθια, φάουλ, παραβάσεις, αλλά κυρίως λάθος διαιτητικές αποφάσεις που καθόρισαν εν πολλοίς πρωταθλήματα. Φάσεις όπως αυτή του Ζήση στο ΑΕΚ – ΠΑΟΚ που όμως θα επαναληφθεί, σε αντίθεση με όσα θα δείτε παρακάτω.

Το περιβόητο non-call του Πηλοϊδη

Με τη σειρά των τελικών στο 1-1 και τις δύο ομάδες στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός έχει το προβάδισμα με 84-85 στην παράταση κι ο Παναθηναϊκός την επίθεση. Ο Κώστας Τσαρτσαρής σηκώνεται πίσω απ’ τα 6,25μ., αστοχεί, αλλά ο Δημήτρης Διαμαντίδης μαζεύει το επιθετικό ριμπάουντ κι από κοντά γράφει το 86-85. Η επαναφορά γίνεται γρήγορα κι ο Σκούνι Πεν επιχειρεί να διασχίσει γρήγορα το παρκέ. Κοντά στο κέντρο τον περιμένει ο μετέπειτα αρχηγός του Παναθηναϊκού και… τρακάρει μαζί του, αλλά δεν σφυρίζεται τίποτα και στην εξέλιξη ο Αμερικανός γκαρντ σουτάρει αστοχεί σε μακρινό κι εκτός ισορροπίας τρίποντο… Η τελευταία φάση έχει μείνει στην Ιστορία ως το περιβόητο non-call του διαιτητή Πηλοΐδη…

Το φάουλ του Γιασικεβίτσιους στον Παπαλουκά

Για πρώτη φορά απ’ τη σεζόν 1999-00 ο Ολυμπιακός τερματίζει πρώτος στην κανονική περίοδο κι έχει το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα playoffs του 2009. Η σειρά των τελικών αρχίζει απ’ το ΣΕΦ, αλλά με το «καλημέρα» ο Παναθηναϊκός κάνει το μπρέικ. Η αναμέτρηση ολοκληρώθηκε στο 67-69, με τον Θοδωρή Παπαλουκά να έχει απομείνει στο παρκέ και να ζητά φάουλ του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στο τελευταίο ντράιβ του, που θα οδηγούσε στην παράταση. Η παράβαση όπως θα δείτε και στο βίντεο είναι ξεκάθαρη, όμως οι διαιτητές δεν είδαν κάτι…

Η «σφαγή» στο ΟΑΚΑ στον τρίτο τελικό και το φτύσιμο του Διαμαντίδη

Στους τελικούς της σεζόν 2009-10 ο Ολυμπιακός έχει ισοφαρίσει σε 1-1 και πηγαίνει στο ΟΑΚΑ με αξιώσεις να κάνει το μεγάλο μπρέικ. Προς το τέλος της τρίτης περιόδου το σκορ είναι 46-60, αλλά από εκεί κι έπειτα ακολουθεί μία εντυπωσιακή αντεπίθεση του Παναθηναϊκού με την ανοχή των διαιτητών, που φτάνει μέχρι στο τελικό 79-70!

Τα βήματα του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στο εύστοχο σουτ με τη λήξη της τρίτης περιόδου και το έμμεσο τρίποντο του Μάικ Μπατίστ απ’ το φάουλ του Μίλος Τεόντοσιτς, που είχε στηθεί σωστά και τον περίμενε, για το 61-61 στα μισά της τέταρτης περιόδου είναι απ’ τις πιο τρανταχτές περιπτώσεις. Μαζί φυσικά με το περιβόητο φτύσιμο του Διαμαντίδη στον Τεόντοσιτς.

Οι «σφαγές» το 2013 που έδωσαν τον τίτλο στον Παναθηναϊκό

Ξεκάθαρες παραβάσεις στο ντέρμπι «αιωνίων» στο ΟΑΚΑ όπως θα δείτε και στο παρακάτω βίντεο κατά του Ολυμπιακού. Τρεις φάσεις στο τέλος που έκριναν τον τιτλο του τότε πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακού και μάλιστα δυο συνεχόμενες φορές, που όμως δεν μπόρεσε να κερδίσει και τον Παναθηναϊκό και τους διαιτητές.

Με διαιτητή τον Πηλοϊδη που δεν είχε σφυρίξει το περιβόητο non-call 3 χρόνια πριν δεν είδε παράβαση σε καθαρό φάουλ πάνω στον Χάινς, ενώ δεν έχει δώσει πεντακάθαρα βήματα σε αιφνιδιασμό, αλλά και επιθετικό φάουλ του Διαμαντίδη.

Το ρεσιτάλ εκτελεσμένων βολών από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ

Ο Παναθηναϊκός είχε επικρατήσει σε αυτό το ματς με 78-66 επί του Ολυμπιακού με τους Πειραιώτες να έχουν και πάλι πολλά παράπονα από τη διαιτησία. Οι πράσινοι είχαν βαρέσει πάνω από 40 βολές σε εκείνο το παιχνίδι και σχεδόν τις διπλάσιες από τον Ολυμπιακό σε ένα ματς που είχε και από τους δυο δυνατά μαρκαρίσματα. Όμως μόνο υπέρ του ενός σφυριζόντουσαν.

Πηλοϊδης και Αναστόπουλος ξανά πρωταγωνιστές στο ΣΕΦ το 2017

Οι Πηλοϊδης, Αναστόπουλος και Τζαφλέρης έσφαξαν… στο γόνατο τον Ολυμπιακό και οδήγησαν τον Παναθηναϊκό στη νίκη με 71-68. Μια νίκη, που έχει πάνω της φαρδιά πλατιά την υπογραφή των τρίων διαιτητών, καθώς στα τελευταία δευτερόλεπτα δεν έδωσαν πεντακάθαρο φάουλ του Σίνγκλετον πάνω στον ΜακΛίν.

Η φάση που έγινε στη ρακέτα του Παναθηναϊκού τρία δευτερόλεπτα πριν το τέλος του παιχνιδιού έβγαζε… μάτια, όμως, για τους τρεις διαιτητές δεν έγινε το παραμικρό! Ο ΜακΛίν σκόραρε για το 68-69, ο Σίνγκλετον του έκανε πεντακάθαρο φάουλ και ο Αμερικανός του Θρύλου θα έπρεπε να πάει στις βολές. Οι διαιτητές δεν το έδωσαν και στέρησαν την ευκαιρία από τον Ολυμπιακό να ισοφαρίσει το παιχνίδι.

Τα όργια των Αναστόπουλου, Πουρσανίδη, Ανδρικόπουλου το 2017

Στον 4ο τελικό των playoff του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ ανδρών της σεζόν 2016-17 ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 71-58 και έκανε το 2-2, την Πέμπτη 8 Αυγούστου 2017, στις 21:00 στο ΟΑΚΑ. Τα όργια της διαιτησίας εις βάρος του Ολυμπιακού ήταν πολλά και ουσιαστικά έστειλαν τη σειρά σε 5ο παιχνίδι με τον γνωστό Αναστόπουλο, αλλά και τους Πουρσανίδη και Ανδρικόπουλο να «στήνουν» στον τοίχο τον Ολυμπιακό

Οι 14 λανθασμένες διαιτητικές αποφάσεις κατά του Ολυμπιακού το 2018

Ο Ολυμπιακός είχε ηττηθεί στην κανονική διάρκεια της Basket Leagueμε 68-61 στο ΟΑΚΑ από τον Παναθηναϊκό και μάλιστα είχε δημοσιεύσει και ένα βίντεο με τις διαιτητικές αποφάσεις, με τους ερυθρόλευκους να «ξεμπροστιάζουν» τους διαιτητές.

Η «σφαγή» χωρίς αναισθητικό στο ΣΕΦ το 2018

Ο Ολυμπιακός γνώρισε την ήττα με 66-71, στο ΣΕΦ. Όταν όμως οι ερυθρόλευκοι πραγματοποίησαν την αντεπίθεσή τους για να γυρίσουν το ματς, ανέλαβαν… δράση ο Αναστόπουλος και η παρέα του. Συγκεκριμένα, 21.8’’ πριν τη λήξη του ματς, ο Μάικ Τζέιμς επιχείρησε «σκοτωμένο» σουτ, με τον Αναστόπουλο να δίνει φάουλ σε βάρος του Ιωάννη Παπαπέτρου πάνω στον Κρις Σίνγκλετον, στη διεκδίκηση του ριμπάουντ. Όλα αυτά σε μία φάση όπου ο Έλληνας φόργουορντ των Πειραιωτών δέχεται 2 φάουλ από τον Αμερικανό των «πρασίνων», αλλά δεν δόθηκαν, φυσικά, ποτέ.

Αυτή η… εφεύρεση-έπος ήταν που έκρινε το δεύτερο ματς με τον Παναθηναϊκό, στερώντας τη νίκη από τον Ολυμπιακό και αποδεικνύοντας ότι ο… φάρος του ελληνικού μπάσκετ βρίσκεται στα καλύτερά του!

Η αποχώρηση του Ολυμπιακού στο ημίχρονο του ματς στο ΟΑΚΑ που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ

Ο Ολυμπιακός αποχώρησε στο ημίχρονο από το ΟΑΚΑ, με τους ερυθρόλευκους να είναι αηδιασμένοι από την συμπεριφορά των Αναστόπουλου, Μάνου και Παναγιώτου. Οι τρεις διαιτητές ήταν προκλητικοί με την συμπεριφορά τους και είναι χαρακτηριστικό πως τα φάουλ στο πρώτο εικοσάλεπτο ήταν 13-5.

Σε όλα αυτά προσθέστε τα τρία φάουλ που χρεώθηκαν οι Πειραιώτες σε 28», ένα σφύριγμα-ανακάλυψη από τους ρέφερι πάνω στον Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος, μία τεχνική ποινή που χρεώθηκε ο Κώστας Παπανικολάου για παράπονα του για φάουλ που του έγινε, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως η γραμματεία, δύο φορές, αρνήθηκε να δώσει τάιμ-άουτ στον Ντέιβιντ Μπλατ το οποίο και είχε ζητήσει.

Τα μαθήματα διαιτησίας στον 5ο τελικό το 2007

Στο παρακάτω βίντεο θα δείτε την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να πανηγυρίζει τον τίτλο στο ΟΑΚΑ στον 5ο τελικό επικρατώντας με 90-76. Οι αποφάσεις όμως των διαιτητών στο παιχνίδι που θα δείτε δείχνουν πως οι πράσινοι είχαν με το μέρος τους τη διαιτητική τριάδα που προχώρησε σε σωρεία λαθών μετά το τέλος της δεύτερης περιόδου.

Τα πολλά λάθη της διαιτησίας το 2008

Το 2008 το πρωτάθλημα κατέληξε και πάλι μετά από σωρεία λαθών της διαιτητικής τριάδας στον Παναθηναϊκό, όπου νίκησε με 94-81 στο ΟΑΚΑ και πανηγύρισε τον τίτλο, όμως με τον Ολυμπιακό να έχει και πάλι πολλά παράπονα από τους ρέφερι.