Δεν έμεινε στην ιστορία με… ονοματεπώνυμο (Ντιέγκο Μαραντόνα) μόνο το Μουντιάλ του 1986… Τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχε αφήσει το δικό του αποτύπωμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο ο Πάολο Ρόσι.

Ο Ιταλός -που έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή στις 9/12/2020 σε ηλικία 64 ετών- είχε σκοράρει έξι φορές στο δρόμο προς τη στέψη της Σκουάντρα Ατζούρα εξασφαλίζοντας την υστεροφημία του.

Κάθε ποδοσφαιρική διαδρομή βέβαια είναι πολυκύμαντη. Ο Ρόσι -εν προκειμένω- δεν βάδιζε πάντα συντροφιά με την αστερόσκονη. Δύο φορές έμελλε να πληγωθεί και από την Ελλάδα.

Το έπος του Άρη

Η πρώτη καταγράφηκε τη σεζόν 1979-80. Ο Ιταλός είχε μεταπηδήσει από τη Βιτσέντζα στην ισχυρότατη τότε Περούτζια και έμελλε να ανταμώσει με τον Αρη στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Μάλιστα, στο πρώτο παιχνίδι στο Κλεάνθης Βικελίδης στις 24 Οκτωβρίου 1979 είχε σκοράρει απέναντι στον τερματοφύλακα Γιώργο Παντζιαρά (στο 16’) και το τελικό 1-1 (ισοφάρισε στο 64’ ο Γιώργος Σεμερτζίδης) έδινε αέρα πρόκρισης στην ομάδα του.

Κόντρα, όμως, στα προγνωστικά στις 7 Νοεμβρίου 1979 οι Θεσσαλονικείς έκαναν… παρέλαση στην έδρα της Περούτζια (0-3) με τα τέρματα των Ντίνου Κούη (7’), Γιώργου Σεμερτζίδη (17’) και Γιώργου Ζήνδρου (62’).

Ο τελικός του ΟΑΚΑ

Σε συλλογικό επίπεδο ο Ρόσι επέστρεψε στην Ελλάδα στις 25 Μαΐου 1983 για να διεκδικήσει τότε ως παίκτης της Γιουβέντους στο νεότευκτο ΟΑΚΑ το Κύπελλο Πρωταθλητριών στον τελικό απέναντι στο Αμβούργο.

Το γκολ, όμως, του Φέλιξ Μάγκατ στο 8ο λεπτό έκρινε εν τέλει την αναμέτρηση υπέρ των Γερμανών. Ηταν η δεύτερη φορά που η Ελλάδα πλήγωνε τον Πάολο Ρόσι.

Κόντρα στην Εθνική

Σε εθνικό επίπεδο ο θρύλος του ιταλικού ποδοσφαίρου συνάντησε μόνο σε φιλικές αναμετρήσεις τη Γαλανόλευκη.

Στις 5 Οκτωβρίου 1983 (λίγους μήνες μετά τον χαμένο τελικό του ΟΑΚΑ) ο Ρόσι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Νίκου Σαργκάνη διαμορφώνοντας το τελικό 3-0 στο παιχνίδι Ιταλία – Ελλάδα που φιλοξενήθηκε στο Μπάρι.

Το δεύτερο φιλικό διεξήχθη στο ΟΑΚΑ στις 13 Μαρτίου 1985 με το «Φάντομ» αυτή τη φορά να διατηρεί ανέπαφη την εστία του (0-0).

Ηταν η 45η από τις συνολικά 48 εμφανίσεις του Πάολο Ρόσι με την Εθνική Ιταλίας οι οποίες τον κατέστησαν «αθάνατο»…