Με το σταγονόμετρο θα ανοίξει η αγορά καθώς πλέον εμφανίζονται διστακτικοί τόσο οι λοιμωξιολόγοι όσο και η κυβέρνηση.

Οι ειδικοί είχαν κρούσει το καμπανάκι του κινδύνου για εικόνες Γαλλίας και Harrods από τις αρχές της εβδομάδας την ώρα μάλιστα που η μέλη της κυβέρνησης ανέφεραν με αυτοπεποίθηση πως η αγορά θα ανοίξει.

Ωστόσο έπειτα και από την αρνητική εισήγηση των λοιμωξιολόγων, πλέον δεύτερες σκέψεις έχει και η κυβέρνηση.

Πλέον θεωρείται δεδομένο πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα γίνει σε δόσεις ενώ σύμφωνα με ορισμένα σενάρια, ενδέχεται την ερχόμενη εβδομάδα να ανοίξουν αρχικά τα κομμωτήρια και αργότερα τα υπόλοιπα.

Μάλιστα δεν αποκλείεται αρκετά μαγαζιά να ανοίξουν μία ανάσα πριν την παραμονή των Χριστουγέννων ή καθόλου.

Σε κάθε περίπτωση αύριο ή το αργότερο το Σαββατοκύριακο αναμένεται να ξεκαθαριστεί το τοπίο σχετικά με το πώς θα ανοίξει η αγορά.

Οι βασικοί παράγοντες πάντως που το άνοιγμα θα γίνει με φειδώ είναι δύο

1.Η αποφυγή συνωστισμού των πολιτών, οι οποίοι ήδη έχουν κουραστεί από τις πέντε εβδομάδες lockdown, ωστόσο θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή ακόμη και να αυτοσυγκρατηθούν ώστε να μην δημιουργηθούν εικόνες Harrods και Γαλλίας.

2. Η μη ικανοποιητική επιδημιολογική εικόνα τόσο στην Δυτική Αττική όσο και σε άλλες περιοχές κυρίως σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα. Παρά το γεγονός ότι διανύουμε την πέμπτη εβδομάδα του lockdown, η διασπορά του φονικού ιού συνεχίζεται σε πολλές περιοχές της χώρας. Την Τετάρτη, ανακοινώθηκαν 1.667 νέα κρούσματα – αυξημένα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες – τα οποία εντοπίζονται σε τουλάχιστον 50 περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα, παραμένει και η ισχυρή πίεση στο ΕΣΥ με το 83% των ΜΕΘ πανελλαδικά να είναι κατειλημμένες. Συγκεκριμένα, η πληρότητα των ΜΕΘ Covid στην Αττική ανέρχεται στο 77%, ενώ στη Θεσσαλονίκη εκτοξεύεται στο 91%.

Τι θα ανοίξει πρώτο

Κι ενώ όλα δείχνουν πως πρώτα θα ανοίξουν τα κομμωτήρια και τα κουρεία,  τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Στέλιος Πέτσας, όσο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης έχουν δώσει μία ιδέα για το πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο.

Μιλώντας σήμερα στο ραδιόφωνο του Alpha, ο κ. Πέτσας ανέφερε πως «Είναι βέβαιο ότι δε θα πάμε σε άνοιγμα όπως πολλοί το είχαν φανταστεί» ενώ έκανε λόγο για «καμπανάκια» μετά τις εικόνες συνωστισμού σε Harrods και Γαλλία.

Για το τι ακριβώς θα γίνει σε λιανεμπόριο, εκκλησίες και κομμωτήρια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παρέπεμψε σε ανακοινώσεις την Παρασκευή.

Από την πλευρά του χτες ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε χτες πως θα προηγηθεί το άνοιγμα των επιχειρήσεων που έχουν μικρή κινητικότητα, τα κομμωτήρια και τα κουρεία.

Τα μέτρα που ενδέχεται να αλλάξουν με το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Ταυτόχρονα υπογράμμισε πως ό,τι ανοίξει, θα ανοίξει με μεγάλη προσοχή, ενώ σημείωσε πως όταν ανοίξει το λιανεμπόριο θα αλλάξει και η ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ωστόσο η νυχτερινή απαγόρευση θα διατηρηθεί.

Σημειώνεται πως ο κ, Παπαθανάσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στις πράσινες περιοχές να ανοίξουν περισσότερες δραστηριότητες και υπογράμμισε ότι τα μέτρα από την πλευρά της κυβέρνησης είναι έτοιμα και μόλις δώσουν το πράσινο φως οι επιστήμονες, ο πρωθυπουργός θα λάβει την τελική απόφαση.

Τόνισε ακόμα ότι τα κλιμάκια του υπουργείου συνεχίζουν τους ελέγχους για τυχόν παραβάσεις τόσο σε λαϊκές αγορές όσο και σε σούπερ μάρκετ.

Οι εννέα κόκκινες περιοχές που ανησυχούν τον Τσιόδρα

Ενδεικτικό της μη ικανοποιητικής κατάστασης είναι και το καμπανάκι που έκρουσε μετά από καιρό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Ειδικότερα χτες  Βασίλης Κικίλιας ανέφερε μίλησε με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος του μετέφερε τα στοιχεία ανά περιοχή με βάση το επιδημιολογικό φορτίο.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, τα περισσότερα νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρατηρούνται στους νομούς Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας.

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρα εξέφρασε την ανησυχία του και για τη Δυτική Αττική. Πράγματι, τις τελευταίες 14 μέρες η επίπτωση της επιδημίας είναι μεγάλη στην περιοχή αυτή, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ επιβεβαιώνονται και καταγράφονται πάνω από 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Αυτή η εικόνα αποτυπώνεται και στις νοσηλείες των νοσοκομείων της δυτικής Αττικής. Έως και χθες νοσηλεύονταν 38 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 στο Θριάσιο, άλλοι 16 στο νοσοκομείο Αγία Βαρβάρα, 75 στο Αττικόν, 23 στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και 24 στο Τζάνειο.

Τις τελευταίες τρεις μέρες – και σήμερα – η Αττική αναδείχθηκε «πρωταθλήτρια» των ημερήσιων κρουσμάτων σε σχέση με τη Θεσσαλονίκη.

Η σύγκριση των δύο μητροπολιτικών περιοχών είχε γίνει και από τον Γκίκα Μαγιορκίνη την περασμένη Δευτέρα που είχε επισημάνει ότι η ταχύτητα της μείωσης των νέων διαγνώσεων είναι μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την αντίστοιχη στην Αττική, ειδικότερα στην Αττική ήταν η μείωση της τάξης 8% ενώ στη Θεσσαλονίκη έφθανε και το 22%.

Απαισιόδοξος ο Κικίλιας

Απαισιόδοξος για τα επιδημιολογικά δεδομένα εμφανίστηκε και ο Βασίλης Κικίλιας στην χτεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.

«Με αυτά τα ημερήσια κρούσματα αν προτεραιοποιούμε σαν κοινωνία το μήνυμα των Χριστουγέννων ή υπερτερεί η ατομική αίσθηση της αντίληψής μας για τα πράγματα; Είμαστε μια κοινωνία αλληλεγγύης;» διερωτήθηκε ο Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση της Τετάρτης και συνέχισε: «Έχουμε συναίσθηση ότι έχουμε 578 διασωληνωμένους στα νοσοκομεία; Η κινητικότητα έχει επιδείξει μικρή αυξητική τάση παρά το lockdown. Το ερώτημα που τίθεται και είναι απλό και σκληρό, είναι το πού νοσηλεύει κανείς τους συμπολίτες του, πού μπορεί να βρει ένα κρεβάτι εντατικής θεραπείας αν δυσκολέψουν τα πράγματα».

Στην συνέχεια, ο Βασίλης Κικίλιας έστειλε σαφές μήνυμα για τα φετινά Χριστούγεννα, κάνοντας ειδική μνεία για τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας. «Είναι το πιο εύκολο να υπάρξει μετάδοση εντός της οικίας μας. Είναι διαφορετικά αυτά τα Χριστούγεννα», τόνισε.

«Εάν πράγματι υπάρξει τρίτο κύμα όπως λένε κάποιοι επιστήμονες ή συνεχιστεί η διασπορά» ο υπουργός Υγείας αναρωτήθηκε «που θα νοσηλεύουμε τους συμπολίτες μας εάν και εφόσον αυξηθούν τα κρούσματα μετά από τον εφησυχασμό την χαλάρωση η ενδεχομένως και την άρση κάποιων μέτρων».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από