Επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος σε δηλώσεις του υποστήριξε πως η Ελλάδα συνέχισε τα «προκλητικά» βήματα στην περιοχή, παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει τη διπλωματία.

Μάλιστα ο τούρκος υπουργός είπε ότι αναμένει από την ΕΕ να ενεργήσει ως έντιμος και αντικειμενικός μεσολαβητής στη διένεξη.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον ούγγρο υπουργό Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, ο Τσαβούσογλου  είπε πώς η Τουρκία θέλει να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση μιας πλήρους συμμετοχής της σ’ αυτήν, προσθέτοντας ότι τα μεταξύ τους προβλήματα μπορούν να λυθούν μόνον αν η ΕΕ ενεργήσει με κοινή λογική στη Σύνοδο Κορυφής αυτή την εβδομάδα και πέραν αυτής.

Ο Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα αποφεύγει τις συναντήσεις αποκλιμάκωσης στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα έλεγε πως όσο το Oruc Reis παραμένει στην περιοχή δεν θα έρθουν στο διάλογο. Όμως το πλοίο αποσύρθηκε στην Αττάλεια αλλά πάλι βρίσκουν δικαιολογίες», δήλωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Σζιτζάρτο υποστήριξε πλήρως την Άγκυρα «αν τους αρέσει κι αν δεν τους αρέσει, η ασφάλεια της Ευρώπης σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την Τουρκία».