Μία από τις πιο μεγάλες κιονοστοιχίες του αρχαίου κόσμου με 400 κίονες με κορινθιακά κιονόκρανα να καλύπτουν τα 2 χλμ. του μήκους της, η Μακρά Οδός – γνωστή και ως Μεγάλη Κιονοστοιχία – δέσποζε στην καρδιά της Απάμειας, της στρατιωτικής πρωτεύουσας των Σελευκιδών, στη σημερινή δυτική Συρία και στο παρελθόν στο ανατολικό όριο της Γης της Επαγγελίας. Θύμα του πολέμου ο αρχαιολογικός χώρος μετατράπηκε σε ορμητήριο ενόπλων. Λεηλατήθηκε και οι μαρτυρίες σήμερα κάνουν λόγο για κρανίου τόπο.

Το μεγαλείο της πόλης

Η εικόνα όμως της Μεγάλης Κιονοστοιχίας – πριν ξεκινήσει η καταστροφή της το 2011 – που αναδεικνύει το μεγαλείο της και το μεγαλείο της πόλης πριν από 2.300 χρόνια έχει αποτυπωθεί σε μία φωτογραφία.

HISTORIC PHOTOGRAPHY AWARDS 2020

Και είναι εκείνη που απέσπασε την ανώτατη διάκριση στην ετήσια απονομή βραβείων Ιστορικού Φωτογράφου που διοργανώνει για τέταρτη χρονιά η ιστοσελίδα triphistoric.com, ένας διαδικτυακός ταξιδιωτικός οδηγός που δίνει έμφαση στο ιστορικό παρελθόν κάθε προορισμού. «Ξύπνησα την οικογένειά μου αξημέρωτα.

HISTORIC PHOTOGRAPHER OF THE YEAR 2020

Εκανε κρύο και ήταν σκοτεινά, αλλά ήθελα να είμαι σίγουρος ότι θα βρισκόμασταν στη Μεγάλη Κιονοστοιχία τη στιγμή που θα ανέτειλε ο ήλιος. Εκανα λάθος στους υπολογισμούς μου και φτάσαμε μια ώρα νωρίτερα και αναρωτιόμασταν πού είχε κρυφτεί ο ήλιος. Τελικά άξιζε τον κόπο η αναμονή. Αισθάνομαι προνομιούχος που είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ την Απάμεια και πολύ περισσότερο πριν καταστραφούν τόσο εντυπωσιακά μνημεία λόγω του εμφυλίου πολέμου», λέει ο Μάρτιν Τσάμπερλεϊν, ο νικητής του φετινού διαγωνισμού στη νεοεισαχθείσα κατηγορία «Εκεί που συνέβη η Ιστορία» σχολιάζοντας τη φωτογραφία του.

Ιδιομορφία της φετινής διοργάνωσης είναι ότι δεν ζητήθηκε από τους φωτογράφους να εξερευνήσουν και να απαθανατίσουν τα κορυφαία δείγματα της πολιτιστικής κληρονομιάς ανά τον κόσμο είτε πρόκειται για ένα ερειπωμένο αγγλικό κάστρο, είτε για μια ρωμαϊκή βίλα ή για ένα ξεχασμένο πεδίο μάχης, όπως προέβλεπε ο κανονισμός τις προηγούμενες χρονιές. Οι συνθήκες εγκλεισμού που επέβαλε η πανδημία είχε ως αποτέλεσμα να ζητηθεί στους φωτογράφους να στραφούν στα αρχεία τους και να ανακαλύψουν τις συναρπαστικότερες λήψεις που είχαν κάνει στο παρελθόν με άξονα τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Οι νικητές προέκυψαν βάσει της πρωτοτυπίας, της σύνθεσης και της τεχνικής επάρκειας των καρέ τους παράλληλα με την ιστορία πίσω από την εικόνα και τον ιστορικό της αντίκτυπο.

Το βραβείο στην κατηγορία «Ιστορική Αγγλία» κέρδισε ο Ανταμ Μπάρτον με μια αεροφωτογραφία της εκκλησίας του Αγίου Μιχαήλ στο Σόμερσετ καθώς μοιάζει να αναδύεται μέσα από τα σύννεφα, ενώ το μεγαλύτερο βραβείο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 250 στερλινών απέσπασε o  Μάικλ Μαρς με μια καθηλωτική, όπως χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές, λήψη της δημοφιλούς στη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο αποβάθρας Μπράιτον Πάλας. Εκτός από τους νικητές, παρουσιάζουμε και μερικές ακόμη εικόνες που βρέθηκαν στην βραχεία λίστα των υποψηφίων για τα βραβεία.