Επιμένει στην πολιτική που έχει χαράξει στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαιώνοντας ότι παραμένει απρόθυμος να προβεί σε υποχωρήσεις. Κατά τη διάρκεια μηνύματός του, σε τηλεδιάσκεψη τουρκικών πανεπιστημίων με θέμα την Ανατολική Μεσόγειο, ο Ερντογάν κατηγόρησε για την ένταση την Ελλάδα και την Κύπρο και ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταματήσει να εθελοτυφλεί.

«Η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί το επίκεντρο των εξελίξεων τα τελευταία χρόνια και πολλές χώρες παρακολουθούν όσα γίνονται. Δεν μπορεί η Τουρκία, η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, να παρακολουθεί τις εξελίξεις… από την εξέδρα. Παρακολουθούμε στενά όσα γίνονται για να προστατεύσουμε τα δικά μας συμφέροντα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει πως δεν θα δεχτούμε σχέδια και χάρτες που στοχεύουν στον περιορισμό της Αττάλειας. Δεν επιδιώκουμε να παραβιάσουμε τα συμφέροντα και τους νόμους κανενός. Όμως δεν θα υποκύψουμε σε εκβιασμούς, απειλές, πειρατικές συμπεριφορές, δεν θα επιτρέψουμε σχέδια ιμπεριαλιστικής επέκτασης. Θέλουμε να αφήσουμε πίσω όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες» συνέχισε ο Ερντογάν.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε με αμοιβαίο σεβασμό και διάλογο για να λύσουμε τα προβλήματα, χωρίς να αποκλειστεί κανείς από τις λύσεις. Πρέπει να δώσουμε χώρο στη διπλωματία αν θέλουμε μόνιμη λύση» πρόσθεσε και στη συνέχεια, άφησε τις αιχμές του για την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ.

«Διατηρούμε την ψυχραιμία μας στα θέματα με την Ελλάδα και την Κύπρο μετά το 2003. Διατηρούμε επίσης την ίδια συμβιβαστική στάση και σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να απαλλαγεί από τη στρατηγική της τύφλωση το συντομότερο δυνατό και δεν πρέπει να επιτρέψει να χρησιμοποιείται ως «κεφαλή» στην Ανατολική Μεσόγειο από τους Ελληνοκύπριους και την Ελλάδα. Η Ένωση, στο όνομα της αλληλεγγύης, δεν πρέπει να είναι άδικη για την Τουρκία».

Τέλος, ο Ερντογάν ανέφερε πως η πρότασή του για μια σύσκεψη με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές στην Τουρκία, εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι. «Τους έχουμε προσκαλέσει και δεν θέλουμε να περιμένουμε πολύ. Θέλουμε τη συμμετοχή όλων των γειτόνων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και ιδιαίτερα της Ελλάδας».