Στη διαμάχη σχετικά με τον σχεδιαζόμενο μηχανισμό της ΕΕ για τον έλεγχο των αρχών του κράτους δικαίου, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι επιβεβαίωσε τη σκληρή στάση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στο θέμα της έγκρισης του πολυετούς προϋπολογισμού και των κονδυλίων του Ταμείου ανάκαμψης.

Παρακάμπτει τις ευρωπαϊκές συνθήκες

«Αυτός ο μηχανισμός παρακάμπτει τις ευρωπαϊκές Συνθήκες. Υποτίθεται ότι διασφαλίζει το κράτος δικαίου και αποτελεί από μόνος του μια θεμελιώδη παραβίασή του», δήλωσε σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της «Frankfurter Allgemeine Zeitung». (FAZ).

«Ο μηχανισμός, ο οποίος τιμωρεί την παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου με την στέρηση κονδυλίων της ΕΕ, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί όλως αυθαιρέτως και για πολιτικούς λόγους. Σήμερα θα μπορούσε να αφορά την Πολωνία, αύριο άλλες χώρες. Αυτό είναι δυνητικά πολύ καταστροφικό για ολόκληρη την ΕΕ. Εάν ανοίξει αυτή η πόρτα, κανείς δεν θα μπορεί να την κλείσει», πρόσθεσε.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν ανακοινώσει ότι θα μπλοκάρουν τον νέο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο ανάκαμψης από την κρίση του κοροναϊού με το βέτο τους στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 10 Δεκεμβρίου, εάν μέχρι τότε δεν υπάρξει συμβιβασμός.

Συμβιβασμός με το άρθρο 7

«Η ολοκλήρωση των διαδικασιών του άρθρου 7 κατά της Πολωνίας και της Ουγγαρίας θα μπορούσε να είναι ένας τέτοιος συμβιβασμός. (σ.σ. Σύμφωνα με το Άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μπορεί να διαπιστώσει την ύπαρξη σαφούς κινδύνου σοβαρής παραβίασης των αξιών της ΕΕ σε κάποια χώρα. Πριν την κατάληξη αυτή, οι υπουργοί της ΕΕ θα πρέπει να ακούσουν τις απόψεις των σχετικών εθνικών αρχών). Ας δοκιμάσουμε πρώτα αν έχει εφαρμογή η διαδικασία του άρθρου 7», δήλωσε ο Μοραβιέτσκι στη FAZ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας χαρακτήρισε την ενοποίηση της Ευρώπης μέσω της διεύρυνσης της ΕΕ το 2004 «κατάσταση win-win » για τη Δυτική και Ανατολική Ευρώπη. «Οι ιδιαιτερότητες των κρατών μελών, η αμοιβαία κατανόηση και η συνεργασία είναι σημαντικές για την ΕΕ. Σήμερα (όμως) η ΕΕ εμφανίζεται σαν γάμος σε κρίση».

Ευρώπη πατρίδων

«Θα πρέπει επίσης να συζητηθεί ανοιχτά τι έχει προσφέρει το ευρώ, δεδομένου ότι η Ιταλία έιναι στάσιμη για περισσότερα από είκοσι χρόνια. Δεν νομίζω (πάντως) ότι μια ένωση μεταφοράς χρέους (Transferunion) θα ήταν αποδεκτή για την πλειονότητα των χωρών της ΕΕ », πρόσθεσε.

«Είμαστε μια Ευρώπη πατρίδων, και έτσι πρέπει να παραμείνει. Ο κυριαρχία ενός «κέντρου» όπως στο Ανατολικό Μπλοκ, με πλασματική μόνο ανεξαρτησία των χωρών εταίρων, δεν είναι μια καλή λύση», τόνισε.

Όσον αφορά την νίκη του Τζο Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι είπε: «Την Πολωνία και τις Ηνωμένες Πολιτείες τις συνδέει αμοιβαία συμπάθεια και αξίες, όπως η αγάπη για την ελευθερία, αλλά και τα κοινά συμφέροντα. Αυτή είναι μια μόνιμη συμμαχία. Αυτό ισχύει επίσης για Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν».

Πηγή ΑΜΠΕ