Εκλεισε η συμφωνία και μπήκαν οι υπογραφές μεταξύ του ομίλου της MIG και του επενδυτικού κεφαλαίου CVC για την αγορά από τη δεύτερη του ομίλου της Vivartia. Αυτό ανακοινώθηκε χθες και επίσημα, με τη διοίκηση του ομίλου της MIG να υπογραμμίζει προς την ενημέρωσή της στις χρηματιστηριακές Αρχές ότι η αποτίμηση της Vivartia εκτιμάται άνω των 600 εκατομμυρίων ευρώ.

Την περασμένη Δευτέρα το Διοικητικό Συμβούλιο της MIG σε συνεδρίασή του αξιολόγησε τη δεσμευτική προσφορά της CVC Capital Partners για την πώληση του συνόλου της συμμετοχής που έχει στη VIVARTIA ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης τις εκτιμήσεις τους αναφορικά με το τίμημα αλλά και τους όρους της προσφοράς κατέθεσαν και οι σύμβουλοι της MIG που έχουν αναλάβει να τρέξουν τις διαδικασίες. Αφού η διοίκηση της MIG έλαβε υπόψη τη θετική εισήγηση του χρηματοοικονομικού συμβούλου Ν.Μ. Rothschild & Sons Limited και την έκθεση της Ernst & Young Business Advisory Solutions SΑ για το δίκαιο και εύλογο του προσφερθέντος τιμήματος, και συζήτησε αναλυτικά τους όρους της συμφωνίας και τα λοιπά δεδομένα, αποφάσισε, όπως έγινε γνωστό, ομόφωνα να κάνει αποδεκτή την προσφορά της CVC και να προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή της δεσμευτικής σύμβασης αγοραπωλησίας των μετοχών της Vivartia.

Σύμφωνα και με την ανακοίνωση της MIG προς τις χρηματιστηριακές Αρχές «το προσφερθέν τίμημα για το 100% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia ανέρχεται στο ποσό των 175 εκατ. ευρώ από το οποίο το τίμημα που αναλογεί στο ποσοστό 92,08% του μετοχικού κεφαλαίου της Vivartia κυριότητος της MIG ανέρχεται στο ποσό των 161.135.640,74 ευρώ και θα καταβληθεί ολόκληρο κατά την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής».

Παράλληλα, όπως προβλέπει η συμφωνία, η CVC αναλαμβάνει το σύνολο του δανεισμού της Vivartia, ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε περίπου 425 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική αποτίμηση της εταιρείας άνω των 600 εκατ. ευρώ. Η συναλλαγή τελεί υπό την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της MIG και την έγκριση των αρμόδιων Αρχών ανταγωνισμού. Επίσης η MIG ανακοίνωσε χθες και την επίτευξη καταρχήν συμφωνίας με τη δανείστριά της Τράπεζα Πειραιώς, υπό την αίρεση τελικών εγκρίσεων των αρμόδιων επιτροπών της Τράπεζας, για την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του υπολειπόμενου δανεισμού της κατά 3 έτη, με δικαίωμα επέκτασης για ένα επιπλέον έτος, με μειωμένο επιτόκιο 3% (από το οποίο 1% θα καταβάλλεται μετρητοίς και το υπόλοιπο θα κεφαλαιοποιείται).

Το CVC Capital Partners και ο όμιλος της MIG δεν βρίσκονται στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά. Πριν από δύο χρόνια, τον Νοέμβριο του 2018, η MIG πούλησε στην CVC Capital Partners τον όμιλο Υγεία. Εκτός από το Υγεία, το CVC Capital Partners έχει ήδη αποκτήσει τα νοσοκομεία Μητέρα, ΙΑΣΩ General Metropolitan. Επίσης την περίοδο αυτή το επενδυτικό κεφάλαιο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Εθνική Τράπεζα για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ κοντά στην τελική συμφωνία. Η CVC Capital Partners είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) στον κόσμο. Από την ίδρυσή της το 1981 έως και σήμερα έχει επενδύσει κεφάλαια άνω των 134 δισ. δολαρίων παγκοσμίως, υλοποιώντας πάνω από 300 επενδύσεις, ενώ σήμερα διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 80,5 δισ. δολαρίων και διαθέτει γραφεία σε 24 χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική.