Το μονοπάτι της χώρας για την έξοδο από το lockdown, έδειξε την Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε μια περίοδο που συζήτηση για την άρση της καραντίνας έχει αρχίσει να «φουντώνει» ο πρωθυπουργός αποκάλυψε τι θα συμβεί με τα δύο μεγάλα «αγκάθια» του ανοίγματος της οικονομίας, εν όψει και των γιορτών των Χριστουγέννων.

Οι ειδήσεις που προκύπτουν λοιπόν από την παρέμβαση Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του 31ου Greek Economic Summit, είναι ότι… νυχτερινή διασκέδαση τέλος για φέτος, αλλά και «φως» στο τούνελ του λιανεμπορίου.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην άρση του lockdown, είπε: «ελπίζω όσο βγαίνουμε από το δεύτερο lockdown θα είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί. Αλλά και πάλι θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι κάποιες οικονομικές δραστηριότητες απλά δεν πρόκειται να λειτουργήσουν μέχρι να έχουμε εμβόλια».

«Για παράδειγμα η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια. Ίσως σε κάποιο σημείο θα είμαστε σε θέση να ανοίξουμε τα εστιατόρια με τη σωστή κοινωνική απόσταση» εξήγησε σχετικά με την εστίαση.

«Σκεφτόμαστε επίσης το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αλλά συγκεκριμένοι περιορισμοί θα ισχύουν μέχρι το εμβόλιο» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Τέλος… για φέτος τα μπαρ και τα ξενύχτια

Γνωρίζοντας ότι το εμβόλιο θα έρθει στην Ελλάδα στις αρχές Ιανουαρίου είναι πλέον ξεκάθαρο από τα λεγόμενα του πρωθυπουργού ότι τα μπαρ και τα κέντρα διασκέδασης θα ανοίξουν από το 2021.

Μάλιστα, ακόμα και τότε η ημερομηνία παραμένει ρευστή, διότι θα πρέπει να έχει εμβολιαστεί ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού της χώρας.

Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, που αποκάλυψε σήμερα το MEGA, έως τον Μάρτιο είναι πιθανό να έχουν εμβολιαστεί 4,5 εκατομμύρια πολίτες.

Παραμένει λοιπόν αβέβαιο το πότε θα δοθεί το πράσινο «φως» για το άνοιγμα των νυχτερινών καταστημάτων, αφού ο πρωθυπουργός δεν ξεκαθάρισε ποιο ποσοστό θεωρείται ως «αρκετό» ούτως ώστε να επιτραπεί στους πολίτες να επιστρέψουν στα κέντρα διασκέδασης.

Θα ανοίξουν τα εστιατόρια;

Ακόμα, ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό ένα μικρό παράθυρο για άνοιγμα των εστιατορίων «με τη σωστή κοινωνική απόσταση».

Όσον αφορά σε αυτόν τον τομέα της οικονομίας, που έχει υποστεί καταστροφή από την επέλαση της φονικής πανδημίας, έχουν ακουστεί πολλές απόψεις ειδικών για το πως θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν. Όπως για παράδειγμα το να λειτουργούν τα εστιατόρια και τα καφέ με ραντεβού και… συγκεκριμένο ωράριο που θα μπορεί κάποιος να παραμένει σε αυτά.

Βέβαια, οποιοσδήποτε σχεδιασμός «σκοντάφτει» πάνω στην άρνηση των εστιατόρων να ανοίξουν εάν πρόκειται να ξανακλείσουν λίγο αργότερα, σε ενδεχόμενο νέων περιοριστικών μέτρων ή ακόμα και 3ου lockdown.

«Είναι καταστροφικό να ανοίξει η εστίαση με τη λογική του ακορντεόν. Το βασικότερο πρόβλημα δεν είναι το πότε θα ανοίξει ο κλάδος αλλά το με ποιες προϋποθέσεις. Το να ανοίξει και σε 10-15 ημέρες να ξανακλείσει είναι καταστροφικό σενάριο» είχε πει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΓΣΕΒΕΕ) Γιώργος Καββαθάς.

«Ευχάριστα» νέα για το λιανεμπόριο

Όσον αφορά το λιανεμπόριο, που οι πληροφορίες ήθελαν να ανοίγει στα μέσα Δεκεμβρίου, ώστε να σωθεί… ότι σώζεται από την περίοδο των Χριστουγέννων, μετά την απογοητευτική Black Friday, φαίνεται να υπάρχει φως στο τούνελ.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός το λιανεμπόριο θα ανοίξει, αλλά θα ισχύουν συγκεκριμένοι περιορισμοί.

Αυτοί θα θυμίζουν τα όσα ζήσαμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν και ήρθη το πρώτο lockdown, μέχρι και τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου που έφεραν στη ζωή μας τη δεύτερη καραντίνα.

Δηλαδή ο αριθμός των πελατών που θα μπορούν να βρίσκονται μέσα στα μαγαζιά θα καθορίζεται από τα τετραγωνικά του μέτρα, ενώ φυσικά θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Το άνοιγμα των καταστημάτων με εποχικά είδη είχε προαναγγείλει και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, νωρίτερα σήμερα. Όπως ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας στο διήμερο διαδικτυακό συνέδριο που πραγματοποιεί το Iνστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), μέσα στην ημέρα θα ανακοινωθούν οι σχετικές αποφάσεις του υπουργείου.

«Προσανατολιζόμαστε σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών) κυρίως γιατί αυτά τα είδη δεν μπορούν να πουληθούν σε επόμενο χρόνο παρά μόνο μέσα στις γιορτές. Η οριστικοποίηση της απόφασης και του τρόπου που θα γίνει θα το μάθετε τις επόμενες ώρες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ασφαλώς από την ώρα που θα ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο για αυτά τα είδη το ίδιο θα γίνει και για τα σούπερ μάρκετ και τα συγκεκριμένα προϊόντα θα βγουν από την απαγόρευση».

Την Παρασκευή οι ανακοινώσεις

Σε κάθε περίπτωση, όλα αναμένεται να ξεκαθαρίσουν κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του Κυριάκου Μητσοτάκη, το οποίο, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν και ανακοινώσεις των υπουργών, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν τα μέτρα που θα έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός.