Ένα υποβρύχιο πάρκο γλυπτικής πρόκειται να ανοίξει στο Μαϊάμι Μπιτς τον επόμενο Δεκέμβριο που θα προσελκύσει λάτρεις της τέχνης και τουρίστες με οικολογικές ανησυχίες.

Η ιδέα για τη δημιουργία του πάρκου ανήκει στον καλλιτέχνη και συλλέκτη Ximena Caminos και ο σχεδιασμός στον αρχιτέκτονα Shohei Shigematsu / OMA σε συνεργασία με βιολόγους της θάλασσας και μηχανικούς.

Το πάρκο θα εκτείνεται σε μήκος 11 χλμ, με το με το πρώτο 1,5 χλμ να είναι προσβάσιμο στο κοινό τον Δεκέμβριο του 2021 και ένα έργο-ανάθεση του εννοιολογικού Αργεντινού καλλιτέχνη Λέαντρο Έρλιτς υπό τον τίτλο «Τσιμεντένιο Κοράλι».

Η συγκεκριμένη εικαστική δημιουργία του καλλιτέχνη -τα έργα του οποίου κινούνται γύρω από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής- θα δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για τον σχηματισμό φυσικών κοραλλιογενών υφάλων, οι οποίοι έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα παγκοσμίως και ιδιαιτέρως στην περιοχή του Μαϊάμι την τελευταία δεκαετία.

Ο κύριος σχεδιαστής του πάρκου Shohei Shigematsu / OMA θα δημιουργήσει ένα γλυπτό που θα λειτουργεί ως μια μνημειώδης υποβρύχια σκάλα, προσθέτοντας μια άλλη διάσταση στην εμπειρία των επισκεπτών.

Το φιλόδοξο υποβρύχιο πάρκο εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου ένα εκατ. δολάρια και στην πρώτη φάση του θα είναι προσβάσιμο στο κοινό από την ακτογραμμή με τους επισκέπτες να μπορούν να περιηγηθούν στο χώρο χρησιμοποιώντας αναπνευστήρα.