Η εξίσωση είναι δύσκολη. Άγνωστος Χ, η ημερομηνία άρσης του lockdown. Το γόρδιο δεσμό καλείται να κόψει μέχρι το τέλος της εβδομάδας με νέο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.

Στο υπουργικό συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο έδειξε νέα παράταση του lockdown αλλά συνέστησε στους υπουργούς να αποφύγουν να κάνουν δηλώσεις για ενδεχόμενη άρση της καραντίνας πατώντας πάνω σε ημερομηνίες.

«Μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι έχουμε ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες. Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Τα σενάρια για το «άνοιγμα»

Τρία είναι τα σενάρια για την ημερομηνία άρσης του lockdown, με το πρώτο που ήθελε την 7η Δεκεμβρίου ημέρα ανοίγματος της οικονομίας να έχει ήδη «καεί».

Το άνοιγμα των σχολείων στης 7 Δεκεμβρίου επρόκειτο να σημάνει την έναρξη του σταδιακού ανοίγματος, όμως το σενάριο αυτό φαντάζει πια εξωπραγματικό.

Στις 14 Δεκεμβρίου, λένε τώρα οι εκτιμήσεις, θα αρχίσει σιγά σιγά η οικονομία να ανοίγει, όμως τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν πιθανή την πλέον μεταγενέστερη ημερομηνία, την 21η του μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιδημιολόγων εντός της εβδομάδας τα κρούσματα παρουσίασαν μείωση κατά 30% στην Αττική και κατά 20% στη Θεσσαλονίκη.

«Να αποφύγουμε τα… αυτογκόλ»

Τρεις είναι οι παράμετροι που οι επιστήμονες θα λάβουν σοβαρά υπόψη για να εισηγηθούν την επανέναρξη της κοινωνικής και οικονομικής ζωής.

Τα στοιχεία που θα κρίνουν το lockdown θα είναι:

  • Ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 πολίτες,
  • Το ισοζύγιο των εισαγωγών και εξαγωγών από νοσοκομεία και
  • Η πορεία του αριθμού διασωληνωμένων.

Πάντως οι συνεδριάσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων είναι καθημερινές. Τα νούμερα έχουν τεθεί στο τραπέζι και είναι κοινός τόπος μεταξύ των επιστημόνων η ανάγκη να είμαστε προσεκτικοί στις επόμενες κινήσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά από ό,τι έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα, ενώ ομόφωνη είναι η άποψη ότι οι μετακινήσεις από νομό σε νομό δεν πρέπει να επιτραπούν.

Στο τέλος της εβδομάδας το μήνυμα του πρωθυπουργού

Την Παρασκευή θα μεταφέρει το μήνυμά του στους πολίτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες του MEGA.

Ακόμα ωστόσο, δεν έχει καθοριστεί το χρονικό πλαίσιο της παράτασης του lockdown, όπως και για το χρονοδιάγραμμα της επαναλειτουργίας των καταστημάτων, κάτι που αναμένεται να συμβεί στη τέλη της εβδομάδας.