Περισσότεροι από 30 καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο είναι οι παραλήπτες ενός πλαστού e-mail με τον οποίο προσκαλούνταν να λάβουν μέρος στην 15η διοργάνωση της Documenta, μία από τις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις σύγχρονης τέχνης που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια στο Κάσελ της Γερμανίας και προγραμματίζεται να υλοποιηθεί, ως είθισται για 100 ημέρες, το 2022.

Η προηγούμενη Documenta μάλιστα πραγματοποιήθηκε κατά ένα μέρος στο Κάσελ και κατά ένα μέρος στην Αθήνα. “Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τον αποστολέα”, δηλώνει εκπρόσωπος της Documenta.

“Είμαστε σε επαφή με ειδικούς αλλά τα μηνύματα αυτά είναι πολύ καλά κρυπτογραφημένα. Ορισμένοι από τους παραλήπτες κατάλαβαν ότι επρόκειτο περί απάτης, αλλά ορισμένοι άλλοι όχι με αποτέλεσμα να απογοητευτούν πολύ όταν το κατάλαβαν. Λυπούμαστε πολύ γι΄αυτό”.

Η Documenta δημοσίευσε προειδοποίηση στην ιστοσελίδα της με την οποία εφιστά την προσοχή σε οποιοδήποτε συνεργάτη μουσείου, επιμελητή, έμπορο τέχνης και καλλιτέχνη που λαμβάνει ηλεκτρονικό μήνυμα σχετικά με τη συμμετοχή του στη διοργάνωση να επικοινωνεί με την γενική συντονίστρια Άντρεα Λίνενκολ, για να διαπιστώσει αν πρόκειται όντως για πρόσκληση της καλλιτεχνικής ομάδας ή για απάτη.

Την επιμέλεια της Documenta 15 έχει αναλάβει η 10μελής καλλιτεχνική ομάδα Ruangrupa από την Ινδονησία, η οποία εστιάζει σε σύγχρονα αστικά θέματα και ιδρύθηκε το 2000 στην Τζακάρτα.