Πανελλαδική απεργία για Υγεία πραγματοποιείται σήμερα, με βασικό αίτημα τα ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη θωράκιση του ΕΣΥ.

Στην απεργία που έχουν προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ αλλά και Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες εργαζομένων στον Ιδιωτικό τομέα, μεταξύ αυτών το ΕΚΑ και το Ε.Κ. Πειραιά, συμμετέχουν γιατροί και εργαζόμενοι των νοσοκομείων, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ με δίωρη στάση εργασίας θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

Στην απεργία συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με τοπικές μορφές δράσης και συγκεντρώσεις στην πύλη των νοσοκομείων, ενώ θα ακολουθήσει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Υγείας.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), δίνει επίσης το παρών. Στην απεργία λαμβάνει μέρος και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός με συγκέντρωση στα ΤΕΠ στις 8 το πρωί καθώς και το Σωματείο των Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΕΛΠΙΣ,  «για την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων, απαιτώντας άμεσες ουσιαστικές λύσεις και όχι στο αόριστο μέλλον».

Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ

Η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί:

– Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.

– Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.

– Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.

– Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία.

– Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

– Αποχή από κάθε ηλεκτρονική ψευδοψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια».

Επίσης, η ΑΔΕΔΥ ζητά να αποσυρθεί το νομοσχέδιο «που μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν σήμερα, μετρό, ηλεκτρικός και τραμ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των σωματείων της ΣΤΑΣΥ, σήμερα θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία σε μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ.

Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι η ενίσχυση των μέτρων πρόληψης του κοροναϊού και η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Κανονικά θα εκτελούν δρομολόγια λεωφορεία και τρόλεϊ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας καθώς τα Σωματεία των οδικών μέσων δε συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ενώ μόνο μεμονωμένοι εργαζόμενοι αναμένεται να απεργήσουν καλυπτόμενοι από το ΕΚΑ αλλά και την Ομοσπονδία Εργαζομένων στις μεταφορές (ΟΣΜΕ).

«Δεμένα» θα παραμείνουν τα πλοία στα λιμάνια της χώρας καθώς τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΝΕΝ, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΝΗΗΕΝ πραγματοποιούν 24ωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

Κανονικά πάντως θα πραγματοποιηθούν οι πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της χώρας καθώς οι οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΕΚΕ) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Τηλεπικοινωνιακών Υπαλλήλων (AFISO) ανέστειλαν τις τις εξαγγελθείσες απεργιακές τους κινητοποιήσεις.