Με υποβρύχιο, φρεγάτα με οργανικό στοιχείο ομάδας ΔΥΚ, αεροσκάφος ΑΣΕΠΕ αλλά και Διοικητή Μοίρας Φρεγατών με το Επιτελείο του συμμετέχει για ακόμη μία φορά η Ελλάδα σε μία σημαντική νατοϊκή άσκηση στην Ανατολική Μεσόγειο ενισχύοντας έτσι και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικότερα η χώρα μας, υπό τον σχεδιασμό του ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με πληροφορίες, συμμετέχει στη νατοϊκή άσκηση Operation Sea Guardian από την Τρίτη 24 Νοεμβρίου έως την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2020 και συγκεκριμένα στην FOCOPS 6/20 (Focused Operations) της επιχείρησης Οperation Sea Guardian (OSG. Στην άσκηση συμμετέχουν και οι Ναυτικές και Αεροπορικές μονάδες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ (Βουλγαρία – Ηνωμένο Βασίλειο – ΗΠΑ και Τουρκία).

Βασική αποστολή της επιχείρησης θαλάσσιας ασφάλειας είναι η υλοποίηση πέντε μονίμων έργων MSO (Maritime Security Operations). Μία εξ αυτών είναι οι περιοδικές εστιασμένες επιχειρήσεις (FOCOPS). Οι εν λόγω ασκήσεις πραγματοποιούνται σε περιορισμένο χρόνο και περιοχές. Περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ναυτική παρουσία, πληροφοριακές επιχειρήσεις, “Joint Iintelligence Surveillance Reconnaissance (JISR)”, εκπαίδευση με συμμετοχή Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και επιχειρήσεις συνοδείας και νηοψίας.