«Όταν λοιπόν τελειώσει το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, θα γίνει λογαριασμός και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας για το αύριο του τόπου» ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του το απόγευμα της Τρίτης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έδειξε ουσιαστικά με την αναφορά του αυτή, ότι δεν μπορεί να αποκλειστούν οι πολιτικές εξελίξεις, ειδικά όταν όπως είπε, θα υπάρξουν μετά την κρίση θα βρεθούμε μπροστά σε κοινωνικά ερείπια και συντρίμμια.

«Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση που και να θέλει και να μπορεί να στηρίξει τη κοινωνική συνοχή, να επαναφέρει την ελπίδα και τη δικαιοσύνη» τόνισε με έμφαση, εξαπολύοντας συνολική επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Καταθέτει σχέδιο

Παράλληλα, ο πρώην Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες με αφορμή τη δημοσιοποίηση του Σχεδίου της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάπτυξης, το κόμμα του θα θέσει σε διαβούλευση το δικό της σχέδιο.

«Ένα σχέδιο στον αντίποδα του νεοφιλελεύθερου σχεδίου της ΝΔ που περιλαμβάνει ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού, μειώσεις σε συντάξεις και μισθούς, ελαστικοποίηση της εργασίας και περεταίρω απαξίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας» είπε και συμπλήρωσε: «Στο σχέδιο μας θα περιλαμβάνεται και η δέσμευσή μας για τη δημιουργία ενός νέου ΕΣΥ. Με αυξημένες δαπάνες από το δημόσιο προυπολογισμό, που πρέπει να φτάσει άμεσα το 7% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Με 15.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Με ενίσχυση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που ξεκινήσαμε με τη δημιουργία 127 ΤΟΜΥ σε όλη τη χώρα. Με αναμόρφωση του μισθολογίου και γενναίες αυξήσεις μισθών, ώστε να έχουν κίνητρα οι νεοι γιατροί να εντάσσονται στο ΕΣΥ, για να φέρουμε πίσω στη χώρα τους νέους επιστήμονες μας που τόσο ανάγκη τους έχουμε σε αυτή τη μάχη.

Με αφορμή τη συζήτηση των τελευταίων ημερών για τις επιτάξεις των ιδιωτικών κλινικών, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι όσοι τούτη την ώρα επιμένουν να αμφισβητούν το δημόσιο σύστημα υγείας και τη σημασία του κοινωνικού κράτους, αυτή η πανδημία αποδεικνύει ότι δεν είναι απλά ιδεοληπτικοί, αλλά και πραγματικά επικίνδυνοι για να μας κυβερνούν αυτές τις δύσκολες ώρες.

Κυβέρνηση «ανίκανη,  ανεύθυνη και κυνική»

Ο Αλ. Τσίπρας είπε με οξύ ύφος ότι αυτή τη κρίση τη βιώνουμε με μια κυβέρνηση ανίκανη, ανεύθυνη και κυνική που είναι ιδεολογικά αντίθετη με το Εθνικό Σύστημα Υγείας και στο πρόγραμμά της είχε τη συρρίκνωσή του και δεν έλαβε στοιχειώδη μέτρα προστασίας και προετοιμασίας ενόψει του δεύτερου κύματος.

«Μια κυβέρνηση που την ώρα που η ανθρώπινη ζωή είναι σε διακινδύνευση όχι μόνο δεν αυξάνει τις δαπάνες για την υγεία αλλά συμπεριφέρεται σα να απευθύνεται σε πολίτες με χαμηλή νοημοσύνη» τόνισε και αναφέρθηκε στις δηλώσεις των υπουργών Γιώργου Γεραπετρίτη και Άδωνι Γεωργιάδη: «Τη μια μας είπαν ότι ευτυχώς που δε δαπανούν χρήματα στις ΜΕΘ γιατί θα ήταν πεταμένα λεφτά. Την άλλη ότι πανηγυρίζουν με τους πάνω από 100 θανάτους σε ημερήσια βάση γιατί ακόμη υπάρχουν χώρες με περισσότερους. Και σήμερα ήρθε και ο πιο κοντινός υπουργός στον κ. Μητσοτάκη να μας πει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ευτυχώς που δεν έχουμε περισσότερες ΜΕΘ γιατί έτσι θα είχαμε περισσότερους νεκρούς, αφού η θνητότητα έχει ανέβει σχεδόν στο 50% για όσους νοσηλεύονται σε αυτές».

Στο σημείο αυτό ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε εάν αυτές οι δηλώσεις είναι προϊόν του πανικού ή του αμοραλισμού και του κυνισμού τους και εάν προδίδουν τον ερασιτεχνισμό ή την ιδεοληψία τους και τόνισε με έμφαση: «Αυτό που ξέρω όμως σίγουρα είναι ότι σε μια τόσο κρίσιμη για την ελληνική κοινωνία στιγμή η χώρα χρειαζότανε μια πιο σοβαρή κυβέρνηση.

Πιο ταπεινή, με ενσυναίσθηση του βάρους της απώλειας της ζωής και της αγωνίας για τη μέση ελληνική οικογένεια. Μια κυβέρνηση με λιγότερες εμμονές ενάντια στο δημόσιο σύστημα υγείας. Και κυρίως μια κυβέρνηση με λιγότερη έπαρση και λιγότερη έγνοια για προπαγάνδα και ψεύτικη επικοινωνία και περισσότερη όρεξη για ουσιαστική δουλειά. Και κυρίως δουλειά εκεί που σήμερα δίνονται οι μάχες, εκεί όπου διεξάγεται ο πόλεμος».

«Αποκλειστικά υπεύθυνος ο Πρωθυπουργός»

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε ευθέως τον Πρωθυπουργό ότι, ενώ σε όλο τον πλανήτη ανέμεναν το δεύτερο κύμα της πανδημίας, δεν προετοίμασε τη χώρα και τον κατηγόρησε ότι επένδυσε στην προπαγάνδα και μίλησε για εικόνα καθολικής αποτυχίας που με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στην καταστροφή, «για την οποία ευθύνεται προσωπικά και αποκλειστικά ο κ. Μητσοτάκης».

Ο Αλ. Τσίπρας, αφού προανήγγειλε πως θα ζητήσουν την παρέμβαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για διάφορες δαπάνες και σπατάλες εν μέσω κρίσης, σημείωσε ότι οι ευθύνες είναι απόλυτες και γνωστές, όπως και τα ερωτήματα είναι αμείλικτα, πόσο δε μάλλον όταν αφορούν ανθρώπινες ζωές. «Κανείς δε θα ξεφύγει από αυτές τις ευθύνες» είπε, αλλά διευκρίνισε ότι «τώρα, η μοναδική μας έγνοια είναι και έτσι πρέπει να είναι, να σωθούν ανθρώπινες ζωές» και συνέχισε πως το χρέος της Αριστεράς και της Προοδευτικής Παράταξης είναι να συμβάλλει άμεσα στη σωτηρία του λαού μας.

Στο σημείο αυτό, ο Αλ. Τσίπρας αφού ανέφερε ότι όλο το στελεχιακό δυναμικό θα είναι κοντά με ενεργό ρόλο σε κοινωνικές δομές, δήμους, κ.α. μίλησε για ένα άμεσο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την υγεία με τους εξής άξονες: α) Με την άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και του προσωπικού τους, β) την άμεση ενίσχυση και την εμψύχωση του ιατροφαρμακευτικού προσωπικού, γ) την ενίσχυση στην προστασία των χώρων που απειλούνται δραματικά, όπως τα γηροκομεία, την άμεση συνταγογράφηση των τεστ γιατί δε γίνεται να φτάνουν στα νοσοκομεία συμπολίτες μας, ένα βήμα πριν την εντατική γιατί δεν είχαν τη δυνατότητα να δώσουν 80 και 100 ευρώ για να κάνουν τεστ έγκαιρα όταν είχαν αρχικά συμπτώματα και δ) τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε και θα τεθούν αύριο για ψηφοφορία για το Δώρο Χριστουγέννων και το Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης.