«Η εξάπλωση του ιού στη χώρα είναι ευρύτατη. Τον τελευταίο μήνα έχει επισκεφθεί όλη την επικράτεια και δυνάμει μπορεί να προκαλέσει επιδημίες σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας».

Με αυτή τη φράση, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης, προειδοποίησε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο Υπ. Υγείας, για τους μεγάλους κινδύνους διασποράς του ιού απευθύνοντας, παράλληλα, έκκληση για ευλαβική τήρηση των μέτρων, την ώρα οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα στερεύουν και οι εικόνες που θέλαμε να αποφύγουμε να μοιάζουν σαν εφιάλτης που έρχεται κατά πάνω μας, καθώς -όπως εκτιμούν οι ειδικοί- η αύξηση νοσηλευομένων και διασωληνωμένων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Παρά τα σημάδια υποχώρησης «η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε αυτό γίνει» είπε.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων. Και φαίνεται να υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα. Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση των μέτρων και στην υπόλοιπη Ελλάδα». Ωστόσο, πρόσθεσε, «το φορτίο παραμένει εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, αλλά πολύ βαρύ φορτίο παρατηρείται σε αρκετές περιφέρειες της Β. Ελλάδας αλλά και τη Θεσσαλία».

Με 295 νεκρούς σε 3 μέρες δεν μπορείς να χαλαρώσεις

Αν κοιτάξει κανείς τις τελευταίες ενημερώσεις του ΕΟΔΥ καταλαβαίνει αμέσως ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για εφησυχασμό παρά την μείωση κρουσμάτων και την βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας.

Τις τρεις τελευταίες μέρες, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.311, 1.498 και 1.388 κρούσματα αντίστοιχα. Ωστόσο, τις ίδια τρεις μέρες ανακοινώθηκαν συνολικά 295 θάνατοι, με τους διασωληνωμένους να σημειώνουν καθημερινά αρνητικό ρεκόρ, με αποκορύφωμα τον χθεσινό αριθμό των 549.

Ασφυκτική κατάσταση στις ΜΕΘ

Το σκηνικό στα νοσοκομεία παραπέμπει σε «πόλεμο», καθώς στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κοροναϊό ξεπερνούν τις 4.400, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 αγγίζει το 86%.

Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στη Βόρεια Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%.

Κάθε μέρα καλύπτονται κλίνες ΜΕΘ με περιστατικά κοροναϊού που νοσηλεύονται και επιδεινώνεται η κατάσταση τους. Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ σχεδιάζεται από την κυβέρνηση το άνοιγμα νέων κλινών σε χειρουργικές αίθουσες, καρδιολογικές μονάδες με λειψό, ανιδεικευτό και με μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία προσωπικό. Όπως έγινε με την περίπτωση του νοσοκομείου «Σωτηρία».

Όπως επισημαίνουν πηγές της ΠΟΕΔΗΝ στο «ΣΩΤΗΡΙΑ» άνοιξαν κλίνες ΜΕΘ από τη δωρεά της Ελληνικής Βουλής με μετακινήσεις προσωπικού είτε από άλλα νοσοκομεία είτε εκ των έσω του συγκεκριμένου νοσοκομείου, έχοντας ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση άλλων κλινικών του «Σωτηρία».

Συνολικά τώρα στο «Σωτηρία» λειτουργούν 79 κλίνες και οι 66 είναι γεμάτες. Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, όταν το συγκεκριμένο νοσοκομείο νοσηλεύει πάνω από 120 περιστατικά κοροναϊού στις κλινικές, οι 13 κενές κλίνες φθάνουν μόνο για λίγες ημέρες.

Την ίδια στιγμή το «ΑΤΤΙΚΟ» στο οποίο λειτουργούν 23 κλίνες ΜΕΘ «γέμισε» τις τρεις τελευταίες ημέρες. Πλήρης είναι η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» με 32 ασθενείς, ενώ άνοιξε τη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) με 12 κλίνες που νοσηλεύεται μόνο ο Αρχιεπίσκοπος.

Η κατάσταση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής έχει ως εξής:

ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ: 14 ασθενείς στις 14 κλίνες ΜΕΘ.

ΕΛΠΙΣ: 6 ασθενείς στις 6 κλίνες ΜΕΘ.

ΝΙΜΙΤΣ: 4 ασθενείς στις 4 κλίνες ΜΕΘ.

ΣΩΤΗΡΙΑ: 66 ασθενείς στις 79 κλίνες ΜΕΘ.

ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 11 ασθενείς στις 11 κλίνες ΜΕΘ.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 32 ασθενείς στις 32 κλίνες ΜΕΘ. Διαθέτει επίσης 12 κλίνες ΜΑΦ με έναν ασθενή (11 κενές κλίνες ΜΑΦ).

ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες ΜΕΘ.

ΑΤΤΙΚΟ: 23 ασθενείς στις 23 κλίνες ΜΕΘ.

ΘΡΙΑΣΙΟ: 8 ασθενείς στις 8 κλίνες ΜΕΘ.

Συνολικά, σε 201 κλίνες ΜΕΘ κοροναϊού στην Αττική, έχουν καλυφθεί οι 177 και κενές παραμένουν οι 24.

«Γεμάτες οι ΜΕΘ – Δίνουμε μάχη να κρατήσουμε ασθενείς στη ζωή»

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε χθες ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», Νίκος Καπράβελος, για την κατάσταση που επικρατεί στις μονάδες εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου.

«Η κατάστασή μας είναι πάρα πολύ δύσκολη» υποστήριξε ο κ. Καπραβέλος και πρόσθεσε πως οι μονάδες είναι γεμάτες και η αγωνία έχει μεταφερθεί στα τμήματα, εκεί όπου δίνεται η πραγματική μάχη.

Πλέον, γίνεται προσπάθεια στο νοσοκομείο να διακινήσουν τους ασθενείς ώστε να εξοικονομήσουν κρεβάτι. «Πρέπει να αποσυμφορηθούν άμεσα οι ΜΕΘ» τόνισε.

Με την επίταξη των δύο ιδιωτικών κλινικών, απλώς άνοιξε η πύλη εισόδου, καθώς εκεί μεταφέρθηκαν τα ελαφριά περιστατικά δίνοντας χώρο στα βαριά. «Την εφημερία πρέπει να την αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας, όχι με επιστράτευση αλλά με ένταξη» σημείωσε.

Προειδοποίησε πως αν δεν περιοριστεί η διασπορά και δεν ληφθούν και άλλα μέτρα για να σταματήσουν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι βαριά ασθενείς δεν βρίσκουν ΜΕΘ, τότε θα αυξηθεί η θνητότητα.

Για τις αιτίες της διασποράς υποστήριξε πως αυτές είναι το γεγονός ότι οι πολίτες δεν δείχνουν μεγάλο βαθμό συμμόρφωσης με τα μέτρα αυτοπροστασίας και ειδικά αυτοί που είναι μολυσμένοι και δεν το ξέρουν ή έχουν ελαφρά συμπτωματολογία.

«Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο αυστηρά περιοριστικά μετρά» τόνισε. «Χρειαζόμαστε καθολικό lockdown», συμπλήρωσε. Μάλιστα, μίλησε και για ένα τρίτο κύμα κοροναϊού, το οποίο, όπως είπε, θα μας καταστρέψει. «Η πολιτεία θα πρέπει να έχει ετοιμαστεί ώστε να μη συμβεί κάτι τέτοιο».