Τριήμερο πένθος κήρυξε η Σερβία στη μνήμη του αοιδίμου Πατριάρχη Σερβίας Ειρηναίου.

Από το πρωί που έγινε γνωστή η απώλεια του η Ορθοδοξία θρηνεί τον θάνατο ενός Προκαθημένου από κοροναϊό.

Παράγοντας ισορροπίας

Ο μακαριστός Ειρηναίος υπήρξε μια ήρεμη δύναμη για το Πατριαρχείο Σερβίας και παράγοντας ισορροπίας στο εσωτερικό των Ορθοδόξων Προκαθημένων. Στα 90 του χρόνια πριν από 20 ημέρες ταξίδεψε στην Μποντγκόριτσα για να τελέσει την Εξόδιο Ακολουθία του στενού συνεργάτη και φίλου του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου Αμφιλοχίου. Του αρχιερέα που προσευχόταν ατελείωτες ώρες το 2016 με μόνο αίτημα στην δέηση του να συμμετάσχει το Πατριαρχείο Σερβίας στην Μεγάλη Σύνοδο στο Κορυμπάρι.

Τελικά ο μακαριστός Ειρηναίος άκουσε τον Αμφιλόχιο και συμμετείχε στην Σύνοδο και απέρριψε τα επιχειρήματα των αρχιερέων που του έλεγαν να ακολουθήσει την γραμμή του Πατριαρχείου Ρωσίας και να μην συμμετάσχει στην Μεγάλη Σύνοδο.

Επί μέρες ο Πατριάρχης έδινε μάχη ζωής και τα τελευταία 24ωρα στο Βελιγράδι έφτασαν ακόμη και γιατροί από την Μόσχα για να βοηθήσουν τους Σέρβους συναδέλφους τους.

Στο Ναό του Αγίου Σάββα η Εξόδιος Ακολουθία

Από το πρωί στο Βελιγράδι συνεδριάζει η 4μελης Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Η Εξόδιος Ακολουθία θα πραγματοποιηθεί στο Ναό του Αγίου Σάββα. Πολλοί ιεράρχες είναι προβληματισμένοι καθώς στη διάρκεια του δημόσιου προσκυνήματος ουδείς επιθυμεί να επαναληφθούν τα όσα εκτυλίχθηκαν στο Μαυροβουνίο όπου συγκεντρώθηκαν χιλιάδες πιστοί χωρίς κανένα μέτρο προστασίας…

Μάλιστα σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες από τους 40 και πλέον μητροπολίτες και επισκόπους που υπηρετούν την Εκκλησία της Σερβίας περισσότεροι από 15 αντιμετωπίζουν πρόβλημα με covid καθώς βρέθηκαν στο Μαυροβούνιο ανάμεσα τους και υποψήφιοι διάδοχοι του αοιδίμου Πατριάρχη.