Σε επίταξη ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη προχώρησε το υπουργείο Υγείας με σκοπό να φιλοξενήσουν ασθενείς με κοροναϊό.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη διευκρίνισε ότι προφανώς υπήρξαν για μεγάλο χρονικό διάστημα διαπραγματεύσεις – έγγραφες και προφορικές- της κυβέρνησης για την παραχώρηση ιδιωτικών κλινών, γιατί υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγεία της Β. Ελλάδας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης.

Όμως αφού το αίτημα δεν έγινε δεκτό, η επίταξη είναι τελικά το ύστατο μέτρο και στο οποίο η κυβέρνηση θα προχωρήσει. Όταν είσαι σε πόλεμο μπαίνουν όλα στη μάχη και τα υπόλοιπα περιττεύουν.

Διαβάστε επίσης: Όλο το σχέδιο για την επίταξη των κλινικών – Πόσες κλίνες και ΜΕΘ θα περάσουν στο κράτος 

Η κ. Πελώνη αναφέρθηκε στην πίεση που υφίστανται όλα τα συστήματα Υγείας στην Ευρώπη, συστήματα πολύ ισχυρότερα από το ελληνικό που με την υπάρχουσα εκθετική αύξηση, όσα κρεβάτια και να προστεθούν προφανώς δεν θα είναι αρκετά. Χαρακτήρισε θετικό παράδειγμα για την προσφορά και τη συνδρομή σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση την απόφαση των νοσηλευτριών από την Κρήτη.

«Η ρίζα του προβλήματος είναι να πέσει ο δείκτης αναπαραγωγής του ιού, ώστε να μειωθεί η κινητικότητα και να μειωθούν τα κρούσματα, αυτό θα συμβεί αν τηρούμε όλοι τα μέτρα» τόνισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος και τα πρόσθεσε ότι ελπίζει στο επόμενο δεκαήμερο να υπάρξει αποσυμπίεση στο σύστημα Υγείας.

Στην ερώτηση πότε θα υπάρξει μερική άρση των μέτρων η κ. Πελώνη δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός στην επικοινωνία που είχε χθες με την ΠτΔ, είπε ότι θα

χαλαρώσουν τα μέτρα όταν είμαστε απόλυτα σίγουροι πως έχει μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας. Επεσήμανε ότι προβληματισμός για το lockdown υπάρχει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και ενόψει Χριστουγέννων και χαρακτήρισε δύσκολη άσκηση τον τρόπο που μπορεί να γίνει ένα σταδιακό άνοιγμα για να επανέλθουν οικονομικά και ψυχολογικά οι πολίτες.

Σχετικά με τις εξελίξεις στα εμβόλια, τον χρόνο άφιξής τους στην Ελλάδα και την έναρξη του εμβολιασμού η κ. Πελώνη μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι το γεγονός πως θα αρχίσει ο εμβολιασμός δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να χαλαρώσουμε, αφού έως ότου εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού, δεν θα έχει επιτευχθεί η λεγόμενη ανοσία της αγέλης.