Την αναγκαστική επίταξη για χρήση από το ελληνικό Δημόσιο της γενικής κλινικής Λυσίμαχος Γρηγ. Σαραφιανός και της Euromedica Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης για την κάλυψη της έκτακτης και επιτακτικής ανάγκης δημόσιας υγείας και προστασίας του κοινωνικού συνόλου από την έξαρση του κοροναϊού Covid-19, αποφάσισε το υπουργείο Υγείας, το οποίο είχε ζητήσει τη διάθεση 200 κλινών για νοσηλεία ασθενών Covid-19, κάτι που χθες αρνήθηκαν οι ιδιοκτήτες των κλινικών.

Πόσες απλές κλίνες και ΜΕΘ έχουν οι κλινικές που επιτάχθηκαν

Η απόφαση ισχύει από τη δημοσίευσή της και για χρονικό διάστημα 15 ημερών.

Η γενική κλινική Λυσίμαχος διαθέτει 100 απλές κλίνες και 4 ΜΕΘ, ενώ έχει 50 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν περίπου 40 ασθενείς στην κλινική (που οι περισσότεροι ήρθαν από νοσοκομεία) και αναμένεται να γίνει η μεταφορά τους σε άλλες κλινικές.

Όσον αφορά την δεύτερη κλινική της Euromedia, σε αυτή υπάρχουν 200 κλίνες και 15 ΜΕΘ.

Πώς θα μεταφερθούν οι ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται

Η μεταφορά των ασθενών non Covid  (που είχαν ήδη μεταφερθεί στις κλινικές πριν την επίταξη) θα γίνει με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μέσα στο Σαββατοκύριακο, καθώς η κανονική λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών θα ξεκινήσει από Δευτέρα.

Πώς θα εκπαιδευτεί το προσωπικό των ιδιωτικών νοσοκομείων

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην ΕΡΤ  ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, το προσωπικό των κλινικών που επιτάχθηκαν θα εκπαιδευτεί ταχύρρυθμα μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Κωτσιόπουλος ανέφερε μάλιστα πως με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς είχε εκπαιδευτεί και το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.

Σημειώνεται πως μέσα στο Σαββατοκύριακο εκτός από την μεταφορά των ασθενών, οι κλίνες των ιδιωτικών κλινικών θα μετατραπούν σε κλίνες Covid και θα εφοδιαστούν με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ποιος ήταν ο αρχικός σχεδιασμός πριν φτάσουν σε οριακό σημείο οι ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Σε δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ, ο πρόεδρος των ιδιωτικών κλινικαρχών, κ. Σαραφιανός ανέφερε ότι μέχρι το περασμένο Σάββατο και με τη συμφωνία που είχε γίνει και τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, ο σχεδιασμός ήταν να νοσηλεύουν οι ιδιωτικές κλινικές περιστατικά non Covid και τα νοσοκομεία ασθενείς με Covid ώστε να μην υπάρχει μπέρδεμα των ασθενών και μετάδοση του κοροναϊού.

«Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν υπάρχει προετοιμασία διότι δεν είναι μία απλή νοσηλεία οποιουδήποτε περιστατικού, το οποίο έχουμε μάθει τόσες δεκαετίες. Είναι μια ασθένεια, η οποία μεταδίδεται με ύπουλο τρόπο. Βρισκόμαστε σε καιρό υγειονομικού πολέμου, άρα θα πρέπει να υπάρχει εκπαίδευση του προσωπικού, που στα κρατικά νοσοκομεία υπήρχε, λόγω του ότι αντιμετώπισαν στην πρώτη φάση της πανδημίας ξανά παρόμοιες ασθένειες» ανέφερε ο κ. Σαραφιανός.

Ερωτηθείς για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, είπε ότι δεν γνωρίζει καθώς αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο και ότι ο ίδιος ενημερώθηκε από δηλώσεις που έκαναν σε κανάλια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο γενικός γραμματέα Υγείας. Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν Covid θα μεταφερθούν αλλού, όπως προβλέπεται από το ΦΕΚ.

Σε ερώτηση γιατί δεν κινήθηκε νωρίτερα αυτή η διαδικασία απάντησε: «Δεν το περίμενε κανείς ούτε η πολιτική ηγεσία ούτε εμείς ότι θα εξελιχθούν έτσι τα πράγματα. Είχαμε εφησυχάσει όλοι μας. Δεν περίμενε κανείς και δεν υπήρχε σχεδιασμός».

Ανέφερε ακόμη ότι ενώ είχαν πρόθεση δύο κέντρα αποκατάστασης να διαθέσουν, το ένα 124 κλίνες και το άλλο 200, δεν προχώρησε η συμφωνία με το υπουργείο Υγείας για άγνωστους, όπως ανέφερε, λόγους.

Υπουργείο Υγείας: Πιθανό να επιτάξουμε και άλλες κλινικές

Όπως δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιάννης Κωτσιόπουλος, είχαμε καταρτίσει μια σειρά σχεδίων για όλα τα σενάρια, ακόμη και σε περίπτωση τεράστιας αύξησης κρουσμάτων που θα χρειαζόταν η επίταξη ιδιωτικών κλινικών.

«Αυτό το σχέδιο έχει νομοθετηθεί, έχει περάσει από τη Βουλή, άρα υπάρχουν όλες οι διατάξεις για επίταξη ιδιωτικών κλινικών. Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε αυτό το σχέδιο, καθώς ο αριθμός των νοσηλευομένων στη Θεσσαλονίκη μάς αναγκάζει πια να θέσουμε σε εφαρμογή και αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, επίταξη σημαίνει ότι το ιδιωτικό θεραπευτήριο περνάει στη διοίκηση του κράτους. «Θα εκπαιδευτεί το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό και θα ενισχυθεί όπου πρέπει» υποστήριξε.

Μάλιστα, όπως είπε, δεν θα γίνει πλήρης επίταξη των κλινικών αλλά επιλεκτικά 200 κλινών.

«Η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη θα γίνει άμεσα, ακόμη και εντός της ημέρας» σημείωσε, ενώ υπάρχει πιθανότητα η νοσηλεία ασθενών να ξεκινήσει μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Τόνισε, δε, πως το σχέδιο θα εφαρμοστεί όπου χρειαστεί και υπάρχει ανάγκη ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.