Η περιγραφή – από μόνη της-  δημιουργεί μια ίντριγκα: «Λεπτομέρεια από ποδόγυρο νυφικού πουκαμίσου από βαμβακερό ύφασμα κεντημένο με πολύχρωμα μετάξια και χρυσόνημα». Κάτι ο ποδόγυρος, κάτι το νυφικό και η μάσκα ήρθε και έδεσε! Μια μάσκα από Μουσείο – από την Από τη συλλογή Νεοελληνικού Πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη.

Μια μάσκα από 100% βαμβάκι που μπορεί να την βρει και να την αγοράσει έναντι 12 ευρώ στο e-shop του Μουσείου. Μάσκες για ενήλικες αλλά και για παιδιά. Για τα τελευταία, οι διαθέσιμες μάσκες οφείλουν την δημιουργία τους σε ένα μοτίβο εμπνευσμένο από κεραμικό πιάτο Ιζνίκ με παράσταση πλανόδιου πωλητή, που φορά χαρακτηριστική ενδυμασία της περιόδου (Κιουτάχεια, τέλη 18ου αι.). Το κεραμικό πιάτο βρίσκεται στη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη Ισλαμικής Τέχνης.

Στην ίδια τιμή μπορεί κανείς να βρει και άλλες μάσκες. Όπως εκείνη που προέρχεται από Συλλογή του Μουσείου και έχει ως αφετηρία ένα μοτίβο εμπνευσμένο από εικονογράφηση της έκδοσης: Émile Prisse d’Avennes, L’Art arabe d’après les monuments du Kaire depuis le VIIe siècle jusqu’à la fin du XVIIIe. Για κάτι διαφορετικό, υπάρχει μια μάσκα από ένα μοτίβο, ένα μοτίβο εμπνευσμένο από θραύσμα αγγείου από χλωρίτη της 3ης χιλιετίας π.Χ. από το νησί Ταρούτ του Αραβικού Κόλπου (από τη συλλογή του Εθνικού Μουσείου του Ριάντ).

Επιστρέφοντας στα μέρη μας, υπάρχει διαθέσιμη μια μάσκα βασισμένη σε λεπτομέρεια από το έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα Φύλλα κληματαριάς II (1981). Από το αρχείο της Πινακοθήκης Γκίκα, που ανήκει στην οικογένεια του Μουσείου Μπενάκη.

Για το τέλος, κράτησα την μάσκα που θα φορούσα με πολύ περηφάνια. Είναι μια μάσκα που η δημιουργία της βασίζεται σε ένα μοτίβο εμπνευσμένο από το διάκοσμο τριφυλλόστομης οινοχόης από τη Σκύρο με παραστάσεις αλόγων (675-650 π.Χ.) που ανήκει στη συλλογή του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. πολύ περηφάνια.