Η Ουγγαρία άσκησε βέτο στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το διάστημα 2021-27 και στο σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης της ΕΕ από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού διότι θα ήταν αναγκασμένη να στηρίξει τη μεταναστευτική της πολιτική, δήλωσε σήμερα ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Η Ουγγαρία και η Πολωνία άσκησαν βέτο τη Δευτέρα στον προϋπολογισμό και το σχέδιο ανάκαμψης, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο –όπως είχαν εξηγήσει τότε– τη διαμαρτυρία τους για τον μηχανισμό μέσω του οποίου θα στερούνται ευρωπαϊκούς πόρους οι χώρες εκείνες που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν το κράτος δικαίου (ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, σεβασμός στα θεμελιώδη δικαιώματα).

“Αφού δεχθούμε την τρέχουσα πρόταση, δεν θα υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει τη σύνδεση της αποδέσμευσης των πόρων προς τα κράτη μέλη με τη στήριξή τους στη μετανάστευση και τον εκβιασμό των κρατών που είναι αντίθετα στη μετανάστευση με οικονομικές κυρώσεις”, επεσήμανε σήμερα ο Ορμπάν σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός και το πακέτο οικονομικής ανάκαμψης δεν περιλαμβάνουν κανένα όρο για τη μετανάστευση.

Ο Ορμπάν είναι ένθερμος αντίπαλος της μαζικής μετανάστευσης στην Ευρώπη, ισχυριζόμενους ότι αλλοιώνει την εθνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ