Ο κοροναϊός συνεχίζει να προβληματίζει τη Θεσσαλονίκη καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Από περιοχή πρότυπο η Θεσσαλονίκη μέσα σε έναν μήνα μετατράπηκε στο προπύργιο της διασποράς του κοροναϊού σε ολόκληρη την χώρα.

Οι λοιμωξιολόγοι έχουν εισηγηθεί νέο πακέτο μέτρων για την Θεσσαλονίκη στην προσπάθεια να ανακοπεί η εφιαλτική διασπορά του κοροναϊού στο νομό.

Πέρα από την απαγόρευση της κυκλοφορίας που ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και αφορά όλη την Ελλάδα με έναρξη ισχύος από την Παρασκευή για τη Θεσσαλονίκη, στο τραπέζι είναι και το άμεσο κλείσιμο των δημοτικών σχολείων.

Την ίδια στιγμή, σαρωτικοί ήταν χθες στη διάρκεια όλης της ημέρας οι έλεγχοι στην πόλη με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων.

Στο πλακόστρωτο, άλλωστε, της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης είχε παρουσιαστεί έντονη κινητικότητα της νεολαίας που κυρίως τις βραδινές ώρες περπατούσαν κατά ομάδες, κρατώντας άλλοτε και κουτάκια με μπύρες ή αναψυκτικά και έχοντας προηγουμένως αποστείλει μήνυμα με τον κωδικό 6, δηλαδή για σωματική άσκηση στο 13033. Η συχνότητα του φαινομένου είχε εντείνει τις πληροφορίες για αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων στη συμπρωτεύουσα με απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά η σχετική απόφαση ελήφθη τελικά για το σύνολο της χώρας.

Προβληματίζει τους ειδικούς ο κοροναϊός

Παρά το lockdown, που στη Θεσσαλονίκη είχε επιβληθεί νωρίτερα από ό,τι στην υπόλοιπη χώρα, και σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή, ξεπερνώντας μια ακόμη φορά και την Αττική και έφτασαν τα 777, την ώρα που οι επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου υπολογίζουν ότι ο δείκτης θετικότητας είναι πλέον στο 32%- 3 στα δέκα τεστ είναι θετικά, όταν πριν από περίπου έναν μήνα, ο ίδιος δείκτης για όλη την Ελλάδα ήταν στο 4,4%.

Η εκρηκτική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη έχει άμεσο αποτύπωμα στο σύστημα υγείας που επιστρατεύει διαρκώς εφεδρείες προκειμένου να ανταπεξέλθει στην τεράστια πίεση.

Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας μετέβη χθες στη Θεσσαλονίκη και έκανε γνωστό ότι πλέον ενεργοποιούνται άλλες 50 κλίνες εντατικών αλλά και αεροδιακομιδές με C-130 ασθενών covid-19 από απομακρυσμένες περιοχές προς την Αθήνα.

Ενδεικτική της κατάστασης είναι η έκκληση του προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιου Εξαδάκτυλου προς τους Θεσσαλονικείς να «κλειδαμπαρωθούν» στα σπίτια τους.

«Υπάρχει μια έκκληση για γιατρούς που θα πρέπει να συνδράμουν στα νοσοκομεία αρχικά της Θεσσαλονίκης, και ελπίζω να μην χρειαστεί να συνδράμουν και στα νοσοκομεία της υπόλοιπης χώρας. Όποιος έχει τη δυνατότητα να συνδράμει στους συναδέλφους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης να το κάνει τώρα. Είναι απολύτως απαραίτητο. Μην αισθάνεστε ότι η Θεσσαλονίκη είναι μακριά. Είναι πολύ εύκολο αυτό που συνέβη στη Θεσσαλονίκη να συμβεί και αλλού και τότε δεν θα ξέρουμε ποιος θα στηρίξει ποιον» κατέληξε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο MEGA και στην εκπομπή LIVE NEWS.

Ο «κόκκινος» Οκτώβριος της Θεσσαλονίκης

Την 1 Οκτωβρίου στην Θεσσαλονίκη υπήρχαν μόλις 7 κρούσματα. Μια εβδομάδα μετά τα κρούσματα τριπλασιάστηκαν φτάνοντας τα 25. Στις 28η Οκτωβρίου και ενώ στο τριήμερο των εορτασμών της πόλης καταγράφονται φαινόμενα συνωστισμού και πάρτι τα κρούσματα εκτοξεύονται στα 384.

Οι Θεσσαλονικείς τρομάζουν και σπεύδουν μαζικά την επόμενη μέρα για δωρεάν τεστ στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ. Ακολουθεί μπαράζ προειδοποιήσεων και συστάσεων. Τα κρούσματα καθημερινά μεγαλώνουν. Στις 31 Οκτωβρίου σημειώνεται ρεκόρ με 839 νέα κρούσματα. Στις 3 Νοέμβριου η Θεσσαλονίκη μπαίνει σε καραντίνα.

Διαβάστε επίσης: Υγειονομική «βόμβα» η Θεσσαλονίκη – Τρομάζει ο ρυθμός ανάπτυξης της πανδημίας

Σύμφωνα με τα στοιχεία των επιδημιολόγων για τουλάχιστον άλλη μια εβδομάδα τα κρούσματα σε ολόκληρη την χώρα θα παραμείνουν σε υψηλό επίπεδο ενώ η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων αναμένεται να αποτυπωθεί σε περίπου 2 εβδομάδες.