Η αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορoναϊού είναι η άμεση, κορυφαία προτεραιότητα για τον νεοκλεγέντα πρόεδρο τον ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Θέλοντας να στείλει το μήνυμα ότι η διαχείριση σε αυτό το μέτωπο θα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη του Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, Δευτέρα, τη σύσταση νέας ομάδας δράσης κατά της νόσου Covid-19.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η task force κατά του νέου κοροναϊού θα επιφορτιστεί με την εκπόνηση ενός σχεδίου που θα έχει ως στόχο να βάλει φρένο στην εξάπλωση του ιού.

Ποιοι θα είναι οι επικεφαλής

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος, επικεφαλής θα είναι τρεις: Ο πρώην γενικός χειρουργός Βίβεκ Μέρφι, ο πρώην επίτροπος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων Ντέιβιντ Κέσλερ και η διδάκτορας Μαρσέλα Νιούνεζ-Σμιθ του πανεπιστημίου Yale.

Σημειώνεται πως το νέο κύμα κοροναϊού σαρώνει τις ΗΠΑ. Το Σάββατο στη χώρα καταγράφηκαν 127.399 νέες μολύνσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι κατέληξαν.

Πλέον, τα κρούσματα κοροναϊού στις ΗΠΑ είναι σχεδόν 9,9 εκατομμύρια και οι θάνατοι πλησιάζουν τους 237.000. Μάλιστα, το Τέξας έγινε η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που ξεπερνά το 1 εκατομμύριο κρούσματα από την αρχή της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί πως αν επρόκειτο για χώρα, θα ήταν δέκατη στη λίστα των κρατών που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την πανδημία.

Μέσα στις πρώτες 100 ημέρες της θητείας του, ο Μπάιντεν έχει διακηρύξει ότι οι ΗΠΑ θα επανενταχθούν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και ότι θα αναλάβει δράση, με διατάγματα, για να αποκαταστήσει αδικίες που οφείλονται στον απερχόμενο πρόεδρο, ειδικά ως προς το μεταναστευτικό ζήτημα.

Μαζί με την εκλεγμένη αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, την πρώτη μαύρη Αμερικανίδα που θα αναλάβει το αξίωμα, αρχίζει παράλληλα να μελετά τη σύνθεση της κυβέρνησής του, στην οποία οι γυναίκες και τα μέλη φυλετικών και εθνικών μειονοτήτων εκτιμάται πως θα καταλάβουν αρκετές θέσεις.