Το lockdown έχει φέρει νέους περιορισμούς στην κυκλοφορία ακόμη και των μαθητών στα σχολεία.

Η εβδομάδα των μαθητών σε δημοτικά και νηπιαγωγεία ξεκινάει με SMS στο 13033 και βεβαίωση για τη μεταφορά μαθητών στα σχολεία.

Την ίδια στιγμή, με τηλεκπαίδευση θα λειτουργήσουν από Δευτέρα Γυμνάσια και Λύκεια. Και μάλιστα σε αντίθεση με το lockdown του Μαρτίου – που η τηλεκπαίδευση πραγματοποιήθηκε με επαναλήψεις – αυτή τη φορά η ύλη θα προχωρήσει κανονικά.

Το lockdown και η μετάβαση στα σχολεία

Πέραν όσων ίσχυαν στην καραντίνα της άνοιξης, οι νέοι περιορισμοί έχουν και νέες επιλογές για τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο, τους κηδεμόνες τους και για όσους συνοδεύουν τους συντρόφους τους στη δουλειά.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, στην πλειονότητά τους έχουν προμηθευτεί βεβαιώσεις μετακίνησης, με τις οποίες θα μπορούν να μετακινούνται από και προς το σχολείο τους.

Όσο για τους γονείς, θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033, με τον αριθμό 4. «συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο».

Η μετάβαση του μαθητή θα πρέπει να γίνεται από έναν γονέα, ενώ χρειάζεται και μια βεβαίωση της Διεύθυνσης του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του/της μαθητή/τριας.

Η απάντηση από το 13033

Όσοι στέλνουν SMS θα λαμβάνουν ως απάντηση: Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας.

Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα.

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

Τα μηνύματα του 13033 αφορούν αποκλειστικά σε επιβεβαίωση κατ’ εξαίρεση μετακίνησης. Το 13033 δεν στέλνει μηνύματα που παραπέμπουν σε εγκατάσταση λογισμικού ή σε ιστοσελίδα άλλη από το forma.gov.gr.