«Είμαστε παντού για την πατρίδα» λέει ένα από τα πιο γνωστά σλόγκαν του Στρατού Ξηράς και, όπως όλα δείχνουν, αποτελεί το νέο αμυντικό δόγμα του υπουργείου Αμυνας και του ΓΕΣ. Το καλοκαίρι, σε χρόνο – ρεκόρ, μέσα σε μία εβδομάδα, ο Στρατός απέκτησε για πρώτη φορά παρουσία στη Γαύδο, στο νοτιότερο μέρος της Ελλάδας, ιδρύοντας φυλάκιο, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει σύντομα και τη λειτουργία στρατιωτικού φυλακίου στο δυτικότερο άκρο της χώρας, στο νησάκι των Οθωνών.

Στόχος των επιτελών είναι οι Ενοπλες Δυνάμεις να έχουν πλέον ισχυρή παρουσία σε όλα τα νευραλγικά και στρατηγικά σημεία της επικράτειας. Η δημιουργία του στρατιωτικού φυλακίου στη Γαύδο, δίπλα από τον φάρο του νησιού, στα δυτικά, φανερώνει την πρόθεση του «Πενταγώνου» να αυξηθεί κι άλλο η επιχειρησιακή δυνατότητα του Στρατού στη Νότια και Ανατολική Μεσόγειο, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι εξελίξεις είναι πυκνές και η τουρκική προκλητικότητα κλιμακώνεται. Και είναι πρόδηλο ότι επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη επιτήρηση της ευρύτερης περιοχής.

Δεν είναι τυχαίο ότι το στρατιωτικό φυλάκιο δυναμικότητας 9 ατόμων στη Γαύδο στήθηκε σε χρόνο – ρεκόρ, μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, και μάλιστα εν μέσω της πρώτης ελληνοτουρκικής κρίσης. Μόλις το Δημοτικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως, στα τέλη Ιουλίου, παραχωρώντας κτίριο δίπλα στον φάρο, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης έδωσε εντολή για τάχιστες και αθόρυβες διαδικασίες δημιουργίας του φυλακίου. Οπως κι έγινε.

Το μεγάλο πλεονέκτημα για τις Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι απλώς ότι αποκτούν στη Γαύδο στρατιωτική δύναμη, που έως τώρα δεν υπήρχε. Πλέον θα ελέγχουν την ευρύτερη περιοχή της Νότιας και Ανατολικής Μεσογείου από ένα στρατηγικό σημείο, και μάλιστα σε μια περίοδο που η Αγκυρα προαναγγέλλει έρευνες και στα νότια της Κρήτης. Η Γαύδος είναι το νοτιότερο σημείο της Ελλάδας και της Ευρώπης. Το φυλάκιο – όπως συμβαίνει σε όλα τα φυλάκια – είναι εξοπλισμένο με ραντάρ και θα έχει τη δυνατότητα να ελέγχει σε βάθος 30 χλμ. την περιοχή. Δεν αποκλείεται όμως στο μέλλον, αν απαιτηθεί, να εξοπλιστεί και με ακόμη πιο σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα.

Φυλάκιο στους Οθωνούς

Πολύ σύντομα όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», ο Στρατός Ξηράς θα έχει παρουσία και στο δυτικότερο άκρο της Ελλάδας, στο νησάκι Οθωνοί, αφού έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για εγκατάσταση φυλακίου και σ’ αυτό το ακριτικό σημείο. Πρόκειται για παλαιό σχέδιο του «Πενταγώνου» που όμως δεν είχε υλοποιηθεί, ενώ αποτελεί και πάγιο αίτημα των κατοίκων.

Μπορεί σε αυτή την περιοχή να μην υπάρχει ο κίνδυνος και η μόνιμη απειλή όπως στα ανατολικά μας σύνορα, όμως η παρουσία του Στρατού θα αποκτήσει ξεχωριστή σημασία. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται το επόμενο διάστημα στην αύξηση της ελληνικής κυριαρχίας με την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια.