Σε νέο lockdown μπαίνει από αύριο, Σάββατο, στην Ελλάδα. Πρόκειται για το ύστατο μέτρο της κυβέρνησης για να αποτρέψει την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που παρουσιάζει η χώρα μας.

Τι λένε οι πολίτες για… την επιστροφή στο lockdown;

Άλλοι αποδίδουν ευθύνες στην πολιτεία και τους συνωστισμούς σε λεωφορεία και τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς, ενώ άλλοι παραδέχονται πως και οι πολίτες σε κάποιες περιπτώσεις συνωστιστήκαμε, κάποιοι έκαναν πάρτι, συγκεντρώσεις εν μέσω πανδημίας και σε γενικές γραμμές δεν τηρήσαμε και τόσο ευλαβικά τα μέτρα.

«Δεν πήραμε μέτρα πολύ νωρίς, δηλαδή τη μάσκα έπρεπε να την εφαρμόσουν από την αρχή» λέει ένας πολίτης στην κάμερα του MEGA.

«έπρεπε να είχαν παρθεί τα μέτρα νωρίτερα» τονίζει άλλος. «Σίγουρα όσον αφορά τα γηροκομεία σίγουρα όντως δεν υπήρχαν έλεγχοι».

«Όταν τα σχολεία είναι ανοιχτά τα παιδιά παίζουν το ένα με το άλλο και είναι πιο εύκολο να μεταδώσουν το ένα με το άλλο».

«Δεν φορούσαμε μάσκα παντού, τώρα ξαφνικά πρέπει να φορούμε μάσκα και γενικά μπορούσαμε να πάμε σε νησιά, να πάμε διακοπές και από άλλες χώρες» αναφέρουν οι πολίτες ως πιθανότερα αίτια για την εξάπλωση του κοροναϊού.

Για κάποιους συμπολίτες μας, ο τουρισμός εκτός από συνάλλαγμα έφερε και.. κρούσματα.

«Ο τουρισμός έπαιξε ρόλο και το γεγονός πως αυτός ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα» εξηγεί ένα πολίτης.

«Το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τότε που άνοιξαν τα σύνορα».

«Γιατί δεν είπαμε ο καθένας στη χώρα του; Σιγά την οικονομία, σιγά τα λεφτά που μαζέψαν το καλοκαίρι, γιατί; τσούλησε η αγορά;»

«Χρήματα για ΜΕΘ, πιο αυστηρά μέτρα το καλοκαίρι, ε, αυτά..» προσθέτουν.

Ο ρόλος των ΜΜΜ

Άλλοι ρίχνουν το φταίξιμο στα ΜΜΜ.

«Τα μέσα μεταφοράς είναι πασιφανές πως αυτό είναι ζήτημα το άλλο είναι η συγκέντρωση νέων» θα πουν.

«Πρέπει να έρχονται πιο συχνά τα λεωφορεία ώστε να έχουν λιγότερα άτομα και να υπάρχει λιγότερος κίνδυνος» θα πει ένας άλλος.

«Θεωρώ ότι δεν προσέξαμε όσο έπρεπε, αλλά είναι και γενικά ένας ιός που μεταδίδεται αρκετά εύκολα και δεν μπορείς να προβλέψεις πως θα εξελιχθεί».

«Εμείς δεν έχουμε μυαλό… δεν τηρήσαμε αυτά που μας λένε. Αν το κάναμε από την αρχή και με συνέπεια δεν θα είχαμε πρόβλημα» υπογραμμίζουν άλλοι.

Σε κάθε περίπτωση, όποιες κι αν είναι οι αιτίες, η ευχή είναι μια, να τελειώσει γρήγορα ο εφιάλτης.