Όταν η συναλλαγή έγινε αντιληπτή στις αρχές της εβδομάδας, κανείς δεν γνώριζε πώς άδειασε μονομιάς ένα ύποπτο ψηφιακό πορτοφόλι που περιείχε ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε κρυπτονομίσματα Bitcoin.

Το μυστήριο τελικά λύθηκε έπειτα από την ανακοίνωση των αμερικανικών αρχών ότι κατάσχεσαν το ιλιγγιώδες ποσό ως προϊόν παράνομων δραστηριοτήτων στο Silk Road –ένα «πολυκατάστημα» του λεγόμενου Σκοτεινού Ιστού, μέσω του οποίου πωλούνταν όπλα, ναρκωτικά, κλεμμένες πιστωτικές κάρτες και άλλα παράνομα προϊόντα.

Εταιρείες που παρακολουθούν την αγορά κρυπτονομισμάτων είχαν ανακοινώσει προ ημερών ότι κατέγραψαν τη μεταφορά περίπου 70.000 Bitcoin, χωρίς όμως να γνωρίζουν ποιος ήταν ο κάτοχος και ποιος ο παραλήπτης του θησαυρού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείο Δικαιοσύνης, τα χρήματα βρέθηκαν στον λογαριασμό του «Προσώπου Χ», το οποίο φέρεται να έκλεψε τα χρήματα από το Silk Road με μεθόδους χάκινγκ.

Το Silk Road έκλεισε έπειτα από ηλεκτρονική έφοδο των αμερικανικών αρχών το 2013, και ο ιδρυτής του Ρος Ούλμπριχτ εκτίει τώρα ποινή φυλάκισης δις ισόβια.

«To Silk Road ήταν η πλέον διαβόητη αγορά για κακοποιούς στην εποχή του» δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Ντέβιντ Άντερσον.

«Η επιτυχής δίωξη του ιδρυτή του Silk Road το 2015 άφησε ανοιχτό ένα ερώτημα του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων. Πού πήγε το χρήμα;

»Η σημερινή κατάσχεση δίνει απάντηση σε αυτό το ερώτημα, τουλάχιστον εν μέρει. Ένα δισεκατομμύριο δολάρια από τα παράνομα έσοδα βρίσκονται πλέον στην κατοχή των ΗΠΑ» επιβεβαίωσε.

Ο επίμαχος λογαριασμός εντοπίστηκε από τους εγκληματολόγους της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων (IRS) με τη βοήθεια εταιρειών που παρακολουθούν τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα.

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα ο δικτυακός τόπος BitInfoCharts, το κατασχεμένο πορτοφόλι ήταν μέχρι σήμερα το τέταρτο μεγαλύτερο του κόσμου.