Σε αντίστροφη μέτρηση ο Ολυμπιακός για την αναμέτρηση στην Αγία Πετρούπολη. Για το αντάμωμα με τον Τσάβι Πασκουάλ και τη Ζενίτ του 100%: Τους Ρώσους που παραμένουν σε εκείνο το 2-0 με το οποίο ξεκίνησαν φουριόζοι («διπλό» στην Εφές νίκη και με τη Μπαρτσελόνα) αλλά που συμπλήρωσαν 25 ημέρες… μοναξιάς: Δίχως αναμέτρηση στην Ευρωλίγκα, ελέω covid.

Επικίνδυνη αποστολή για τους Ερυθρόλευκους του Γιώργου Μπαρτζώκα; Προφανώς. Και είναι και το momentum  παράξενο. Δύο ήττες στην σειρά μετρούν (Μπάγερν εκτός, Εφές). Είδαν το ρεκόρ τους από το φιλόδοξο 3-1 να προσγειώνεται στην ισορροπία του 3-3. Επιβάλλεται η αντίδραση. Αλλά κόντρα στους Ρώσους και το… άγνωστο, μάλλον είναι μεγάλη κουβέντα αν οι συνθήκες απόψε είναι οι κατάλληλες.

Περιμένοντας την ανακοίνωση

Τα είπε άλλωστε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας: «Είναι ένας αγώνας αίνιγμα υπό την έννοια ότι η Ζενίτ έπαιξε μόνο ένα παιχνίδι μετά τη διακοπή λόγω κορωνοϊού στο ρωσικό πρωτάθλημα, ένα ματς που κέρδισε 40 πόντους. Βέβαια αυτό δεν ήταν ένα κριτήριο για να δούμε και εμείς που ακριβώς βρίσκονται». Με βάρκα την ελπίδα λοιπόν; Όχι ακριβώς. Με φιλοδοξία να δούμε από τον Ολυμπιακό πράγματα που δεν έχουμε δει ως εδώ σε αυτό το ξεκίνημα, είναι μάλλον η κατάλληλη διατύπωση. Για την πρώτη νίκη στη διοργάνωση εκτός Αττικής έπειτα από 10 ολόκληρους μήνες.

Ήταν 10 Γενάρη όταν οι Πειραιώτες έφευγαν από τη Βαλένθια με εκείνο το υπέρ τους 93-91 σε μια από τις πιο όμορφες περσινές βραδιές. Η βραδιά που το ελληνικό καρέ (Σπανούλης 10, Πρίντεζης 16, Παπανικολάου 16, Βεζένκοφ 19) έδινε 61 πόντους, 18 ριμπάουντ (Πρίντεζης 7, Βεζένκοφ 7) και 12 ασίστ (Σπανούλης 8) έδινε τον καλύτερο της εαυτό αναμένοντας την ανακοίνωση της επιστροφής του Γιώργου Μπαρτζώκα στο λιμάνι της καρδιάς του. Από τότε «διπλό» μόνο στο ΟΑΚΑ με τον Παναθηναϊκό. Κατά τα άλλα; Ήττες; Άλμπα, Ζενίτ, Ζάλγκιρις, Μακάμπι και Εφές πέρσι.  Μπάγερν φέτος. Σερί που επιβάλλεται να διακοπεί.

Μόνο ο Τζένκινς

Και πως θα γίνει αυτό γιατρέ μου; Προφανώς με τον Ολυμπιακό να βελτιώνει βασικούς δείκτες στο παιχνίδι του. Με σημαντικότερο όλων; Το τρίποντο. Οι Ερυθρόλευκοι όσο και αν δεν τους φαίνεται ψάχνουν εναγωνίως να βρουν τη φόρμα τους όχι από την άμυνα (που δουλεύει αρκετά καλά τηρουμένων των αναλογιών) αλλά από την επίθεση. Για να συμβεί αυτό όμως πρέπει να μπει η μπάλα… γκολ από μακριά. Και μέχρι τώρα δεν προκύπτει. Η στατιστική λέει 50 εύστοχα τρίποντα σε 150 προσπάθειες. Δηλαδή 1/3. Δηλαδή 8 εύστοχα τρίποντα στα 25 που επιχειρούνται σε κάθε ματς.

Ούτε ο Χάρισον (10/30) που ζει από το μακρινό σουτ. Ούτε ο Σπανούλης (7/26), ούτε ο Σλούκας (8/22) καμαρώνουν για μια ικανότητα που δεδομένα έχουν, αλλά που προς το παρόν δεν προκύπτει στο παρκέ. Ο μοναδικός παίκτης του Μπαρτζώκα που σουτάρει ως εδώ με ποσοστό άνω του 50% είναι ο Καρλ Τζένκινς. Ο τύπος που ήρθε από το Βελιγράδι για να κυνηγήσει τους αντίπαλους περιφερειακούς και να κάνει τη δουλειά στο πίσω μέρος του παρκέ. Ο Αμερικανός έχει 7 στα 13 (53,8%) με τις γωνίες να αποδεικνύονται η σπεσιαλιτέ του. Τραγική ειρωνεία; Πέρσι ήταν ο πιο άστοχος Αμερικανός της Ευρωλίγκας. Πέτυχε μόλις 2 τρίποντα σε 27 προσπάθειες (7,4%).

Σε λευκό χαρτί

«Αυτή τη στιγμή κάθε αγώνας είναι μια ξεχωριστή ιστορία, μια ξεχωριστή χώρα, πόλη, ομάδα, παίκτες, προπονητές… Όλα είναι διαφορετικά. Είναι μια περίεργη κατάσταση για όλους μας και αυτή η αναμέτρηση έχει την δυσκολία του, όπως όλα στην Ευρωλίγκα. Είναι ένα εκτός έδρας παιχνίδι που πρέπει να παίξεις καλά αν θέλεις να κερδίσεις» έσπευσε να προσθέσει ο Μπαρτζώκας θέλοντας να υπενθυμίσει πως η αποψινή πρόκληση ξεκινά σε λευκό χαρτί.

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται απέναντι σε μια ομάδα που αμύνεται πολύ καλά, που έχει έναν προπονητή που ξέρει τους Ερυθρόλευκους καλά. Επιμένουμε όμως πως η λύση πρέπει να έρθει από την επίθεση. Και η επίθεση ανοίγει από… μακριά.

Η… σούμα

Ο Ολυμπιακός έχασε στην πρεμιέρα από την Ζάλγκιρις γιατί έβαλε 67 στην έδρα του. Έχασε στο Μόναχο γιατί κόντρα στη Μπάγερν του Τρινκιέρι κόλλησε στους 68. Και έχασε και από την Εφές στο Φάληρο, γιατί η παρέα του Λάρκιν έβαλε 84 ανεβάζοντας πολύ ψηλά την «γραμμή» ισορροπίας.