Τη βεβαιότητα ότι το ΕΣΥ θα αντέξει στην πίεση που δέχεται λόγω της πανδημίας του κοροναϊού εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ανακοίνωση του δεύτερου lockdown στη χώρα από το Σάββατο και έως τις 30 Νοεμβρίου.

Μάλιστα όπως είπε υπάρχουν συστήματα υγείας σε χώρες πιο ανεπτυγμένες, με περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ, που δεν αντέξανε. Εφερε δε ως παράδειγμα τη Γερμανία λέγοντας ότι κανένα σύστημα υγείας δεν μπορεί άντεξε.

Επεσήμανε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια της κυβέρνησης για την ενίσχυση των νοσοκομείων λέγοντας ότι «όποιος χρειάζεται ΜΕΘ, με την επιλογή του γιατρού, να έχει αυτή τη δυνατότητα».

Προανήγγειλε μάλιστα και νέες προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, παραπέμποντας σε σχετικές ανακοινώσεις που θα κάνει ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, λέγοντας ότι είμαστε δέσμιοι χρονοβόρων διαδικασιών με τις προσλήψεις για το μόνιμο προσωπικό.

Και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας χαρακτήρισε απαραίτητη την ενίσχυση του συστήματος υγείας .

Ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε για μια ακόμη φορά των μέτρων που ανακοίνωσε  λέγοντας ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας είναι ασφυκτική τονίζοντας ότι αν δεν παίρναμε τα μέτρα θα φτάναμε στο σημείο άλλων χωρών που αναγκάστηκαν να επιλέγουν ποιοι θα πεθάνουν και ποιοι όχι.

Νωρίτερα, ο κ. Τσιόδρας είχε αναφέρει ότι ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους, 1.600 περίπου χθες το βράδυ, από έναν ιό που κάνει πνευμονία. Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία, ούτε εμείς, ούτε η υπόλοιπη Ευρώπη».

Όπως εκτιμάει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, οι νέες εισαγωγές «θα πιέσουν αφόρητα το σύστημα υγείας τις επόμενες ημέρες», εξήγησε ο κ. Τσιόδρας και ανέφερε ότι ο μέσος όρος νέων εισαγωγών τις τελευταίες 7 ημέρες ξεπερνάει τις 170 ανά ημέρα.