«Είδα να διακινείται στον υπόκοσμο του διαδικτύου ότι δεν πεθαίνουν σε ΜΕΘ ασθενείς αλλά σε θαλάμους. Πολλές φορές οι ίδιες οι οικογένειες επιλέγουν να διασωληνώσουν ασθενείς με προδιαγεγραμμένο τέλος» είπε ο κ. Μητσοτάκης τονίζοντας ότι «αυτό που περιγράφω είναι διαφορετικό από περιπτώσεις όπως στην Ιταλία. Αυτό δεν θα γίνει στην Ελλάδα. Τα μέτρα θα αποδώσουν».

Ούτε στη γρίπη έφταναν οι ΜΕΘ

Από την πλευρά του ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε ότι το ζήτημα της επιλογής για τη διασωλήνωση και την εισαγωγή σε ΜΕΘ οι γιατροί το αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο με την εποχική γρίπη.

«Κάθε χρόνο στη γρίπη αντιμετωπίζεται αυτό το πρόβλημα» είπε ο κ. Τσιόδρας λέγοντας ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν επιλέγεται ύστερα από συνεννόηση του γιατρού με τους συγγενείς επειδή απλώς «θα παραταθεί η διαδικασία του θανάτου, γίνεται αυτή η πράξη», κάνοντας λόγο για ποιοτική μετάβαση στο θάνατο.

Ειδικότερα τόνισε ότι «δεν έφταναν οι ΜΕΘ στην κορύφωση της εποχικής γρίπης. Οι γιατροί έκαναν επιλογή σε συνεννόηση με τους συγγενείς, διαδικασία παράτασης του θανάτου και όχι της ζωής. Οι γιατροί το κάνουν πάντα με βαθιά συναίσθηση του καθήκοντος».