Στις βολές του Αλέξη Τσίπρα για δημοκρατία σε καραντίνα και φίμωτρο στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες από την κυβέρνηση με αφορμή την ακύρωση της αυριανής συζήτησης στη Βουλή στην ώρα του πρωθυπουργού της επίκαιρης ερώτησης του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε κάνοντας λόγο για φαιδρότητες.

Την Τρίτη ανακοινώσεις στη Βουλή από τον πρωθυπουργό

«Ο Πρωθυπουργός, όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από τη Δευτέρα, επρόκειτο την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2020, να απαντήσει σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Λόγω των εξελίξεων των ημερών που μεσολάβησαν, η «επίκαιρη» ερώτηση κατέστη εκ των πραγμάτων ανεπίκαιρη, καθώς ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα σημαντικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που υπερβαίνουν το περιεχόμενο της ερώτησης του κ. Τσίπρα» σημειώνει ο κ. Πέτσας. και προσθέτει:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι σέβεται απόλυτα το Κοινοβούλιο. Για αυτό την Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020, για την έγκαιρη και υπεύθυνη ενημέρωση της Βουλής θα προβεί σε ανακοινώσεις για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής. Όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης θα έχουν την ευκαιρία και τον χρόνο να τοποθετηθούν».

Ο κ. Πέτσας επισημαίνει επίσης πως «για όσους όψιμα κόπτονται για την ενημέρωση της Βουλής, τους υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας επί 4 χρόνια στην ΙΖ’ Κοινοβουλευτική Περίοδο, απήντησε συνολικά σε 10 επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή. Ενώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μόλις 15 μήνες, απήντησε στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού» σε 6 επίκαιρες ερωτήσεις (2 ΣΥΡΙΖΑ/3 Κίνημα Αλλαγής/1 ΜέΡΑ25).

Επιπλέον, στις 7 Σεπτεμβρίου 2020 πραγματοποιήθηκε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση κατόπιν αιτήματος της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, ενώ πραγματοποιήθηκαν και δύο συνεδριάσεις σύμφωνα με την ειδική διαδικασία του άρθρου 142Α, της ενημέρωσης δηλαδή της Βουλής από τον Πρωθυπουργό σε σχέση με θέματα επικαιρότητας».

Αντιπολιτευτικό άγχος

Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλήγει λέγοντας πως «το αντιπολιτευτικό άγχος οδηγεί τον κ. Τσίπρα στη φαιδρότητα. Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς το γεγονός ότι εμφανίζει ως κυβερνητική «μονοφωνία» και «προπαγάνδα» τις ερωτήσεις που υπέβαλλαν στη σημερινή συνέντευξη τύπου στον Πρωθυπουργό τα ΜΜΕ μεταξύ των οποίων η «Αυγή» και η «Εφημερίδα των Συντακτών»;

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ακυρώθηκε η αυριανή προγραμματισμένη συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μετά τις σημερινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το lockdown, γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι προτιμά τους μονολόγους.

Ψέματα και ζοφερές αλήθειες

Πριν από λίγο ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για το lockdown και τόνισε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ άφησε οκτώ μήνες να περάσουν χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση στο ΕΣΥ, αν και όλοι προειδοποιούσαν ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα μας συναντήσει.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε και σήμερα πολλά ψέματα. Τις ζοφερές αλήθειες τις λένε οι άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Αυτοί που τον Μάρτη χειροκροτούσε υποκριτικά, αλλά έκτοτε τους άφησε αβοήθητους στη μάχη με την πανδημία. Αξίζει να τους ακούσουμε».

Νέες συνθήκες

«Η κυβέρνηση μού ζήτησε να ενημερώσω τη Διάσκεψη των Προέδρων ότι δεν θα γίνει η αυριανή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του κ. Τσίπρα. Φυσικά αυτό δεν εμποδίζει την επαναδιατύπωση της ερώτησης, υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών», ανέφερε το μεσημέρι, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής Διάσκεψης των Προέδρων, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, μετέφερε στα κόμματα την ενημέρωση από την κυβέρνηση ότι δεν θα γίνει η προγραμματισμένη για αύριο συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα «η ερώτηση είχε γίνει κάτω από άλλες συνθήκες. Τώρα οι συνθήκες άλλαξαν και προφανώς εάν επαναδιατυπωθεί υπό το πρίσμα του lock down και των νέων συνθηκών, το πιο πιθανό είναι να γίνει η συζήτηση της την επόμενη Παρασκευή».

Εμπαιγμός

Η ανακοίνωση προκάλεσε την αντίδραση της γραμματέως της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη. Πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για εμπαιγμό εκ μέρους του πρωθυπουργού και επισημαίνουν ότι αντικείμενο της ερώτησης του κ. Τσίπρα ήταν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και η πανδημία και κάνουν λόγο για άρνηση του κ. Μητσοτάκη να παραστεί αύριο στην Ολομέλεια.

«Την ώρα που ο πρωθυπουργός ανακοινώνει lockdown και η όλη η κοινωνία περιμένει να ενημερωθεί, ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να προσέλθει στη Βουλή. Και αυτό, ενώ είναι γνωστό ότι οι πολιτικοί αρχηγοί, σε τέτοιου τύπου συζητήσεις επεκτείνονται», σημειώνουν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν:

«Δεν υπάρχει τίποτα ανεπίκαιρο που να δικαιολογεί την αυριανή ακύρωση της συζήτησης». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η λογική που προβλήθηκε «να εμπλουτιστεί η επίκαιρη ερώτηση και να ξανακατατεθεί, δεν μπορούν να καλύψουν το γεγονός ότι προφανώς ο κ. Μητσοτάκης δεν ήθελε να έρθει αύριο στη Βουλή, γιατί η συζήτηση θα επεκτεινόταν σε όλα τα θέματα της πανδημίας και βεβαίως δεν ήθελε να απαντήσει για το ζήτημα των ΜΜΜ που είναι και μια αιτία της έκρηξης της πανδημίας, αποφεύγει να το συζητήσει».

Μονοφωνία

«Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης προτιμά το μονόλογο», σχολίασε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξήγγειλε την πραγματοποίηση συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μετά το νέο lockdown και την ομολογία της αποτυχίας του, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να βάλει φίμωτρο και στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Ακυρώνει την αυριανή συζήτηση στη Βουλή επίκαιρης ερώτησής μου που αφορά στις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες για την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα μας», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media).

Ο ίδιος σχολιάζει πως «προφανώς ο κ. Μητσοτάκης προτιμά το μονόλογο και τη μονοφωνία των επιχορηγούμενων από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ και δεν θέλει να βρεθεί στη δύσκολη θέση να υπάρχει αντίλογος και επιχειρήματα για τις παλινωδίες που οδήγησαν στο νέο lockdown».

Τα επιχειρήματα θα νικήσουν την προπαγάνδα

«Η δημοκρατία όμως δεν θα μπει σε καραντίνα. Όσο κι αν αυτό ενοχλεί τον κ. Μητσοτάκη. Τα επιχειρήματα θα ακουστούν και θα νικήσουν την προπαγάνδα», τονίζει και καταλήγει: «Γι’ αυτόν το λόγο αύριο, Παρασκευή, θα παραχωρήσω συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

WebΕx

Κατά τη σημερινή Διάσκεψη αποφασίστηκε, εξάλλου, η επαναφορά της οργάνωσης των συζητήσεων των νομοσχεδίων, κατά το προηγούμενο της πρώτης φάσης της πανδημίας, την περασμένη άνοιξη, με συμμετοχή εισηγητών, ειδικών αγορητών, κοινοβουλευτικών εκπροσώπων και πολιτικών αρχηγών και υπουργών.

Αποφασίστηκε χρήση της τεχνολογίας ώστε στην Ολομέλεια να μετέχουν οι βουλευτές, μέσω WebΕx, και ο αριθμός των συμμετεχόντων θα καθορίζεται από τη Διάσκεψη των Προέδρων, κάθε φορά.