Κινητικότητα στο Κατάκολο, όπου σε σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες, βρέθηκαν Τούρκοι, ανάμεσά τους και αστυνομικοί που αυτομόλησαν, οι οποίοι είπαν στις ελληνικές αρχές ότι διώκονται από το καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στην πόλη έχουν μεταβεί και στελέχη της ΕΥΠ, αφού η υπόθεση είναι τουλάχιστον περίπλοκη.

Ανάμεσα στους πρόσφυγες, που δήλωσαν Τούρκοι υπήκοοι που διώκονται από το καθεστώς, είναι 20 αστυνομικοί, 10 Κούρδοι, πανεπιστημιακοί, ένας Κούρδος βουλευτής κι ένας δημοσιογράφος. Έφτασαν στο Κατάκολο το απόγευμα της Τρίτης (03.11.2020) με το αλιευτικό σκάφος “NEMO”.

Συνολικά, στο σκάφος επέβαιναν 65 άνθρωποι. Ανάμεσά τους κάποιοι που είπαν πως είναι Τούρκοι αστυνομικοί αλλά διέφυγαν από την Τουρκία γιατί είναι γκιουλενιστές, 10 Κούρδοι που δήλωσαν μέλη του PKK αλλά και μετανάστες από το Αφγανιστάν και το Ιράκ (κουρδικής καταγωγής κυρίως) που θέλουν να περάσουν από την Ελλάδα στην Ιταλία και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Το γεγονός πως ο λιμενάρχης του Κατακόλου, Δημήτρης Παπαηλιός ξέρει καλά τούρκικα αλλά και η έρευνα των στελεχών της ΕΥΠ αποκάλυψαν, σύμφωνα με το ilialive.gr, πως ανάμεσα στους μετανάστες είναι Τούρκοι υπήκοοι που διέφυγαν από την Τουρκία για να γλιτώσουν τις διώξεις του Ερντογάν κατά των οπαδών του Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Ένας από τους επιβάτες του “Nemo” που δήλωσε πως είναι αστυνομικός που αυτομόλησε, έδειξε και μια φωτογραφία που είχε στο κινητό του με τη στολή του, θέλοντας να αποδείξει ότι λέει αλήθεια. «Πρέπει να φύγουμε από εδώ», λέει.

Ο Αζάντ είναι Κούρδος δημοσιογράφος. Όπως είπε, είχε φυλακιστεί για τρία χρόνια. «Η φυλακή είναι σκληρή. Δεν έχουν καμία σχέση οι Αρχές της Τουρκίας με αυτές στην Ελλάδα. Θέλω να φύγω για όποια χώρα μπορώ να συνεννοηθώ στα αγγλικά, να μπορέσω να συνεχίσω τη ζωή μου. Μακάρι να μπορούσα να φτάσω στον Καναδά, αλλά δεν γίνεται. Έχω αφήσει πίσω τους δικούς μου ανθρώπους και ξέρω ότι δεν μπορώ να επιστρέψω ξανά για να τους δω, ακόμα και όταν αυτοί θα φύγουν από τη ζωή. Δεν μπορώ όμως να μείνω στην Τουρκία. Εάν μείνω θα καταλήξω και πάλι στη φυλακή», είπε.

Αφού θυμήθηκε και την υπόθεση Οτσαλάν, ο ίδιος άνθρωπος, που θέλει να φτάσει στη Σουηδία, πρόσθεσε: «έχουμε πολλά κοινά Κούρδοι και Έλληνες. Το πιο σημαντικό από όλα, ο κοινός εχθρός, οι Τούρκοι. Η πολιτική τους δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμα και αν φύγει ο Ερντογάν. Όποια κυβέρνηση και να υπάρξει θα κάνει τα ίδια.

Για τους Κούρδους τα πράγματα είναι δύσκολα, ακόμα και στην περιοχή του Κουρδιστάν. Κάθε κίνηση και εκεί ελέγχεται αυστηρά, δεν τολμάς ούτε το όνομα σου να πεις, οι αρχές καταγράφουν τα πάντα. Αν εκφραστείς υπέρ των Κούρδων σε περιμένει φυλακή και βασανιστήρια, είσαι αυτομάτως εχθρός των Τούρκων».

Πηγή: ilialive.gr