Ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» για τις έρευνες που πραγματοποιεί το ΑΠΘ σχετικά με τη συγκέντρωση του γονιδιώματος του κοροναϊού στα λύματα της Θεσσαλονίκης.

Όπως είπε, τo τελευταίο «καμπανάκι» που είχε χτυπήσει από το ΑΠΘ σχετικά με τα στοιχεία από τα λύματα ήταν στις 27 Οκτωβρίου.

Προς το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης αναμένεται να εξαχθούν τα νέα στοιχεία «που θέλω να πιστεύω ότι θα είναι διαφορετικά» είπε ο πρύτανης, καθώς θα έχει μεσολαβήσει κάποιο διάστημα από  την εφαρμογή των τελευταίων μέτρων.  Ενώ ακόμη μεγαλύτερη αλλαγή αναμένεται στις μετρήσεις που θα γίνουν μετά την επόμενη εβδομάδα.

Σε ό,τι αφορά τις μετρήσεις της περασμένης Παρασκευής και της περασμένης Δευτέρας, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι συγκεντρώσεις του ιού στα λύματα «τσιμπάνε» παραπάνω, όχι όμως με τους ρυθμούς που ανέβαιναν οι συγκεντρώσεις στα λύματα από τις 20 Οκτωβρίου και μετά στη Θεσσαλονίκη. Ολα αυτά, τόνισε, πρέπει να συσχετιστούν και με τα επιδημιολογικά μοντέλα.

Για να αποδώσουν τα μέτρα που λήφθηκαν για τον κοροναϊό και αυτό να φανεί μετρήσιμα, θα χρειαστεί να περάσουν μία-δύο εβδομάδες, σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα του περασμένου μήνα, τόνισε ότι στις 21 Οκτωβρίου σημειώθηκε αύξηση 500% σε σχέση με τις 12 Οκτωβρίου αναφορικά με τις συγκεντρώσεις του ιού στα λύματα της Θεσσαλονίκης,  ενώ στις 27 Οκτωβρίου περαιτέρω αύξηση 500%.

Σχετικά με τους φοιτητές του ΑΠΘ σημείωσε πως τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φοιτητών, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπήρχαν μέχρι την περασμένη Παρασκευή, οπότε και ξεκίνησε πλήρως η τηλεκπαίδευση, ήταν γύρω στα 80-100 σε έναν πληθυσμό 20.000.

Ανέφερε εξάλλου ότι είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά, πως το ιικό φορτίο που έχει ένας θετικά επιβεβαιωμένος νέος σε ηλικία είναι πολλαπλάσιο, κατά δύο, έως τρεις φορές, σε σχέση με το ιικό φορτίο ενός 60χρονου. Άρα ένας νέος είναι πολύ πιο δυνατή «βόμβα» για τον κοροναϊό.

Κατά τον κ. Παπαϊωάννου η αιτία της μεγάλης διασποράς και εξάπλωσης του ιού στη Θεσσαλονίκη ήταν ότι «δεν τηρήσαμε συνειδητά τα μέτρα».