Το «270» αποτελεί τον περίφημο αριθμό που είναι καθοριστικός για το τελικό αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι τι είναι αυτό το «270» και γιατί χαρακτηρίζεται τόσο σημαντικό.

Σύμφωνα με ανάλυση του Associated Press, πρόκειται για τον «μαγικό αριθμό» που θα αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί στον Λευκό Οίκο για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Είναι το Σώμα Εκλεκτόρων

Σχεδόν 2,9 εκατομμύρια περισσότεροι πολίτες ψήφισαν τη Χίλαρι Κλίντον στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά εκείνη έχασε.

Ο νυν πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κέρδισε τη μάχη της κάλπης επειδή είχε με το μέρος του το Σώμα Εκλεκτόρων, σύμφωνα με το εκλογικό σύστημα που προβλέπει το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

Για να μπει ένας υποψήφιος πρόεδρος στον Λευκό Οίκο θα πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον 270 ψήφους από ένα σύνολο 538, του Σώματος Εκλεκτόρων στις 50 αμερικανικές Πολιτείες.

Οι αριθμοί

Κάθε Πολιτεία διαθέτει διαφορετικό αριθμό εκλεκτόρων, με βάση τον αριθμό των εκπροσώπων που διαθέτει στη Βουλή, συν τους δύο γερουσιαστές της.

Η Καλιφόρνια έχει τους περισσότερους εκλέκτορες, 55. Το Τέξας είναι το επόμενο με 38. Ο υποψήφιος που κερδίζει τη Νέα Υόρκη ή τη Φλόριντα μπορεί να αποσπάσει 29 ψήφους εκλεκτόρων στη μάχη για να φτάσει τις 270. Το Ιλινόις και η Πενσυλβάνια έχουν από 20, το Οχάιο 18, η Τζόρτζια και το Μίσιγκαν 16 και η Βόρεια Καρολίνα 15.

Ο καλύτερος δρόμος για τον Τραμπ

Ο Τραμπ έχει πολλούς δρόμους για να οδηγηθεί στο πολυπόθητο «270», αλλά η καλύτερη διαδρομή του εξαρτάται από τη νίκη στη Φλόριντα και την Πενσυλβανία. Εάν κερδίσει και τις δύο αυτές πολιτείες, μαζί με τη Βόρεια Καρολίνα και την Αριζόνα, στις οποίες πέτυχε οριακές νίκες το 2016, καθώς επίσης και τη Τζόρτζια με το Οχάιο, όπου κέρδισε το 2016, αλλά τώρα γίνεται μεγάλη μάχη, θα αναδειχθεί νικητής των εκλογών.

Με 29 ψήφους εκλεκτόρων, η Φλόριντα είναι αναμφισβήτητα η πιο κρίσιμη Πολιτεία για τον Τραμπ. Μια ήττα εκεί θα έκανε σχεδόν αδύνατο για αυτόν να παραμείνει στον Λευκό Οίκο.

Τι χρειάζεται ο Μπάιντεν

Η εκστρατεία του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν επικεντρώθηκε στις πολιτείες του Μιντγουέστ, του Μίσιγκαν, του Ουισκόνσιν και της Πενσυλβάνια. Στο «στόχαστρό» του βρίσκεται και η Αριζόνα, μια πολιτεία που δεν έχει υποστηρίξει έναν Δημοκρατικό προεδρικό υποψήφιο από το 1996.

Ο Μπάιντεν εστιάζει επίσης στη Φλόριντα, το μεγαλύτερο «βραβείο» μεταξύ των «αιώνιων πεδίων» της εκλογικής μάχης και μια Πολιτεία που θα εμποδίσει ουσιαστικά την επανεκλογή του Τραμπ εάν ψηφίσει υπέρ των Δημοκρατικών.