Στα εθνικά lockdown επιστρέφει η Ευρώπη με δραστικό περιορισμό της αναψυχής, αλλά όχι της εργασίας. Lockdown έχουμε πλέον στη Γερμανία, στο Βέλγιο, στη Γαλλία και στην Ισπανία, ενώ στην Αγγλία θα επιβληθεί το μέτρο από την Πέμπτη.

Στην Ιταλία αποφασίστηκε σήμερα μερικό lockdown με τρεις ζώνες επικινδυνότητας. Την ίδια ώρα όμως πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά απειθαρχίας από αρνητές του κορoναϊου και διοργανωτές παράνομων πάρτι.

700 νεαροί συνωστίζονταν σε αυτή την αποθήκη στο Μπρίστολ. Η αστυνομία διέλυσε το παράνομο πάρτι, συνέλαβε το διοργανωτή και μερικούς από τους απείθαρχους νεαρούς. Ανάλογο σκηνικό και σε δασώδη περιοχή του Μάντσεστερ.

Την ίδια ώρα οι Άγγλοι κάνουν ουρές στα σούπερ μάρκετ αδειάζοντας τα ράφια από χαρτιά υγείας και μακαρόνια ενόψει του lockdown από την Πέμπτη. Τα ημερήσια κρούσματα είναι πάνω από από 23 χιλιάδες.

Στη Μαδρίτη, η αστυνομία διέλυσε πάνω από 80 παράνομα πάρτι και σφράγισε 10 μπαρ μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Εξήντα άτομα συνελήφθησαν σε διαδηλώσεις εναντίον των περιοριστικών μέτρων σε διάφορες πόλεις. Οι σοβαρότερες ταραχές έγιναν στη Μαδρίτη, όπου οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε κάδους και έστησαν οδοφράγματα. H Iσπανία κατέγραψε πάνω από 25.000 νέα κρούσματα σε μία μέρα.

Μέτρα στην Ιταλία

Σε τρεις ζώνες κινδύνου χωρίζεται η Ιταλία, ανάλογα με τη διάδοση του ιού. Θα επιβάλλουμε περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών από και προς τις περιοχές υψηλού κινδύνου.

Η κυβέρνηση Κόντε αποφάσισε νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, κλείσιμο των εμπορικών κέντρων τα σαββατοκύριακα και επέκταση της τηλεκπαίδευσης σε όλα τα γυμνάσια και λύκεια.

Σάλο προκάλεσε στη Γαλλία αυτό το βίντεο από πάρτι δοκίμων αστυνομικών το βράδυ που επιβλήθηκε το lockdown σε όλη τη χώρα. Το παράνομο πάρτι διαλύθηκε από άλλους αστυνομικούς διαβεβαίωσαν οι αρχές. Τα νέα κρούσματα ξεπέρασαν χθες τις 46 χιλιάδες.

Σε καθεστώς μερικού lockdown από σήμερα και η Γερμανία, που κατέγραψε σχεδόν 13 χιλιάδες νέα κρούσματα.

Κλειστά για ένα μήνα θα παραμείνουν εστιατόρια, μπαρ, κινηματογράφοι, θέατρα και γυμναστήρια. Ανοικτά παραμένουν σχολεία, εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια.

Χιλιάδες αστυνομικοί αναπτύχθηκαν στους δρόμους για την επιβολή των μέτρων. Η Μέρκελ προειδοποίησε τους Γερμανούς να ξεχάσουν φέτος τα μεγάλα πρωτοχρονιάτικα πάρτι.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA