Το δημόσιο σύστημα υγείας της Βρετανίας (NHS) έχει λάβει πάνω από €1,1 δισ. λιγότερα κονδύλια από όσα χρειάζεται για να αντιμετωπίσει το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τον χειμώνα που καταφτάνει αλλά και να ξεκινήσει και πάλι τις τακτικές παροχές του, αποκαλύπτει ο Guardian.

Η αποκάλυψη δημιουργεί καχυποψία απέναντι στη δέσμευση του υπουργού οικονομικών της χώρας, Ρίσι Σουνάκ, στην αρχή της πανδημίας, να δώσει στο NHS «όσους πόρους απαιτούνται» για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Νοσοκομεία σε ολόκληρη την Αγγλία είναι αντιμέτωπα με «τρύπες» στους προϋπολογισμούς τους που φτάνουν τα 20 εκατ. στερλίνες και που, όπως λένε, δημιουργούν εμπόδια στις προσπάθειές τους να προετοιμαστούν κατάλληλα για την ετήσια χειμερινή κρίση της υπηρεσίας και να επανέλθουν στα επίπεδα επεμβάσεων που παρείχαν πριν την πανδημία.

Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε εντάσεις μεταξύ ενώσεων νοσοκομείων και ομάδων κλινικής ανάθεσης (CCG) από τη μία πλευρά και του NHS Αγγλίας από την άλλη, σχετικά με τα κονδύλια που τους παραχώρησε το τελευταίο για να καλύψουν τα κόστη του υπόλοιπου οικονομικού έτους.

Τεράστια ελλείμματα στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων

Το NHS στο Λονδίνο αντιμετωπίζει έλλειμμα έως και 200 εκατ. στερλίνων μεταξύ των κονδυλίων που δηλώνουν ότι χρειάζονται τα νοσοκομεία και οι CCG για τους επόμενους μήνες, τονίζουν στον Guardian υψηλόβαθμες πηγές στην υγειονομική υπηρεσία της πρωτεύουσας. Το NHS του Μάντσεστερ επίσης αντιμετωπίζει «σημαντικό έλλειμμα» σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το Royal Stoke, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του NHS κατηγόρησε αυτή την εβδομάδα το NHS Αγγλίας ότι διαπράττει ένα «ξεκάθαρο και προφανές λάθος», το οποίο έχει αφήσει το νοσοκομείο με έλλειμμα 20 εκατ. στερλίνων.

Ο καθηγητής Μαρσέλ Λεβί, γενικός διευθυντής του University College Hospital London, δήλωσε πρόσφατα ότι η κατανομή των χρημάτων του NHS δεν αρκεί για την κάλυψη του κόστους επέκτασης της μονάδας εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου του. Αυτή η αδυναμία αποκαλύπτει ότι «το NHS δεν πήρε αυτά που ζήτησε από το υπουργείο οικονομικών», δήλωσε σε άρθρο του στις 23 Σεπτεμβρίου.

«Ζοφερή υπενθύμιση» των προβλημάτων του NHS

Ο σκιώδης υπουργός υγείας, Τζόναθαν Άσγουορθ, δήλωσε ότι το έλλειμμα «αποκαλύπτει το χάσμα ανάμεσα στην πραγματικότητα και την παρουσίασή της στα κοινωνικά δίκτυα από τον Ρίσι Σουνάκ.. Το γεγονός ότι τα νοσοκομεία αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλες δυσκολίες καθώς οδεύουμε προς το χειμώνα και το δεύτερο κύμα κοροναϊού, είναι μια ζοφερή υπενθύμιση ότι το NHS υποφέρει πλέον από 10 χρόνια οξείας υποχρηματοδότησης, υποστελέχωσης και περικοπών στις διαθέσιμες κλίνες».

«Οι υπουργοί υποσχέθηκαν ότι το NHS θα είχε ό,τι χρειαζόταν. Τώρα πρέπει να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους για να αποτρέψουν τη χειμερινή αθλιότητα που ετοιμάζονται να υποστούν οι ασθενείς».

Η Σάλι Γκέινσμπουρι, έμπειρη αναλύτρια πολιτικής στη δεξαμενή σκέψης για ζητήματα υγείας, Nuffield Trust, δήλωσε στον Guardian: «Τον Μάρτιο, ο υπουργός υγείας δήλωνε κατηγορηματικά ότι το NHS θα έχει «όσους πόρους χρειαστεί» για την υποστήριξή του κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όμως γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο το ότι τα τοπικά συστήματα υγείας και οι οργανισμοί του NHS δεν έχουν λάβει τη χρηματοδότηση που χρειάζονται για να καλύψουν το υπόλοιπο οικονομικό έτος».

«Αυτή τη στιγμή, πολλές περιοχές ουσιαστικά λειτουργούν στα τυφλά εξαιτίας της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας για το ποιος θα είναι ο προϋπολογισμός τους για το διάστημα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο».

«Ανησυχητική κατάσταση»

«Πρόκειται για μια ανησυχητική κατάσταση. Ήδη σε ορισμένες περιοχές η αβεβαιότητα για τα υπολειπόμενα κονδύλια έχει δυσχεράνει το ήδη σκληρό καθήκον της προετοιμασίας για το δεύτερο κύμα κοροναϊού. Οι καλά εκπαιδευμένοι γιατροί και διοικητικοί υπάλληλοί μας κάνουν ό,τι μπορούν για να ανταποκριθούν στο δεύτερο πανδημικό κύμα, και το τελευταίο πράγμα που χρειάζονται είναι περιορισμούς στον προϋπολογισμό τους ή ακόμη και την απειλή οικονομικών κυρώσεων».

Ο Δρ. Τσαάντ Ναγκπόλ, επικεφαλής της Βρετανικής Ιατρικής Εταιρείας, δήλωσε στον Guardian ότι οι ενώσεις νοσοκομείων χρειάζονται περισσότερη χρηματοδότηση για να αντιμετωπίσουν το χειμώνα. «Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, και η αυξανόμενη ζήτηση που αυτή προκαλεί στις ήδη πιεσμένες υπηρεσίες, συνεπάγεται ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δράσει γρήγορα και ευέλικτα σε ό,τι αφορά την κατανομή κονδυλίων», σημείωσε. «Αν αποτύχει, είναι βέβαιο ότι οι ασθενείς δε θα λάβουν την περίθαλψη που χρειάζονται».

Τι απαντούν οι βρετανικές αρχές

Εκπρόσωπος του NHS Αγγλίας τόνισε: «Είναι απολύτως δίκαιο τα νοσοκομεία που μπορούν να προχωρήσουν σε επεμβάσεις ρουτίνας να λάβουν τα κονδύλια που χρειάζονται για να μπορούν να τις πραγματοποιήσουν. Επιπροσθέτως, το NHS έχει διανείμει στα νοσοκομεία τα επιπλέον κονδύλια που του παραχώρησε η κυβέρνηση για την κάλυψη των αυξημένων δαπανών της πανδημίας.

Το υπουργείο υγείας και κοινωνικής πρόνοιας αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα το έλλειμμα στον Guardian. Εκπρόσωπός του, δήλωσε: «Το NHS συνεχίζει να λαμβάνει την υποστήριξη που χρειάζεται για τη διαχείριση της πανδημίας. Προσφέραμε επιπλέον 31,9 δισ. στερλίνες για υγειονομικές υπηρεσίες που σχετίζονται με την καταπολέμηση του κοροναϊού, 3 δισ. συγκεκριμένα για την υποστήριξη του NHS κατά τη διάρκεια του χειμώνα και την επικαιροποίηση των τμημάτων επειγόντων περιστατικών, εκτός από την ενίσχυση-ρεκόρ του ετήσιου προϋπολογισμού του NHS κατά 33,9 δισ. στερλίνες το χρόνο μέχρι το 2023/24».