Η Κίνα διέγνωσε 137 νέα ασυμπτωματικά κρούσματα κοροναϊού στην πόλη Κάσγκαρ στη βορειοδυτική επαρχία Σιντζιάνγκ. Η συρροή εντοπίστηκε μετά τη διάγνωση ενός ατόμου την προηγούμενη ημέρα. Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό μετάδοσης εντός της κοινότητας που καταγράφηκε στην κινεζική ενδοχώρα εδώ και 10 ημέρες.

Όλα τα κρούσματα που διαγνώστηκαν την Κυριακή συνδέονται με εργοστάσιο ενδυμάτων όπου εργάζονταν οι γονείς ενός 17χρονου κοριτσιού που διαγνώστηκε το Σάββατο με τον ιό, χωρίς να έχει εμφανίσει συμπτώματα, σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχου της υγειονομικής επιτροπής της Σιντζιάνγκ σε ενημέρωση δημοσιογράφων.

Τα νέα κρούσματα αποτελούν τις πρώτες λοιμώξεις που μεταδόθηκαν εντός της κοινότητας στην κινεζική ενδοχώρα από τις 14 Οκτωβρίου. Τον Αύγουστο είχε ξεσπάσει άλλη συρροή στην Σιντζιάνγκ, η οποία οδήγησε σε lockdown που θύμιζε «εμπόλεμη κατάσταση» στην πρωτεύουσα Ουρούμτσι, όμως από τις 15 Αυγούστου και έπειτα δεν είχαν εντοπιστεί άλλα κρούσματα στην περιοχή.

Οι κάτοικοι δήλωσαν μπερδεμένοι το απόγευμα του Σαββάτου, όταν ακυρώθηκαν οι πτήσεις από και προς το Κάσγκαρ, ενώ οι αστυνομικές αρχές ανάρτησαν και στη συνέχεια διέγραψαν μήνυμα στα κοινωνικά δίκτυα που καλούσε τους πολίτες «να φορούν μάσκες και να μην πιστεύουν ή διασπείρουν φήμες».

Αργότερα, οι αρχές ανακοίνωσαν το ασυμπτωματικό κρούσμα και ξεκίνησαν πρόγραμμα τεστ το βράδυ του Σαββάτου που θα καλύψει τους 4,75 εκατ. κατοίκους. Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής είχαν ήδη πραγματοποιηθεί περισσότερα από 2,84 εκατ. τεστ, ενώ και οι υπόλοιποι πολίτες θα εξεταστούν μέχρι την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Η Κίνα δεν καταχωρεί τα ασυμπτωματικά κρούσματα ως «επιβεβαιωμένα» και μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα με συμπτώματα στη συγκεκριμένη συρροή.

Το 17χρονο κορίτσι εργάζεται και ζει σε εργοστάσιο ενδυμάτων και επιστρέφει στο σπίτι για να επισκεφθεί την οικογένειά της κάθε δύο εβδομάδες, σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ. Δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό και δεν έχει αλληλεπιδράσει με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Οι υγειονομικές αρχές αναφέρουν ότι οδηγούσε από το σπίτι της προς το εργοστάσιο όπου εργαζόταν η ίδια και προς εκείνο που απασχολεί τους γονείς της, ενώ επισκέφθηκε εμπορικό κέντρο με τη μητέρα της περίπου μια εβδομάδα νωρίτερα. Επιπλέον, αναφέρουν ότι η λοίμωξή της εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ελέγχου ρουτίνας, χωρίς όμως να εξηγήσουν τους λόγους που πραγματοποιούσαν τεστ.

Φόβοι για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης

Η Δρ. Άννα Χάγιες, λέκτορας πολιτικών επιστημών και διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο James Cook της Αυστραλίας, αναφέρει ότι το γεγονός ότι πρόκειται για ανήλικη που ζει σε εργοστάσιο μακριά από τους γονείς της είναι ύποπτο, δεδομένων και των δημοσιευμάτων για εξαναγκαστική εργασία στην περιοχή.

Μιλώντας στον Guardian, τονίζει ότι αν και τα εργοστάσια έχουν θεσμοθετήσει μέτρα κατά της πανδημίας, αυτά δεν ισχύουν στους κοιτώνες, οι οποίοι συνήθως περιλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους για φαγητό και δωμάτια με έξι ή οκτώ κρεβάτια.

Επιπλέον, σημειώνει ότι αντιμετωπίζει τις κινεζικές αναφορές σε 137 ασυμπτωματικά κρούσματα «με καχυποψία».

Όπως υποστηρίζει, ενδέχεται οι κινεζικές αρχές να επιχειρούν να αποκρύψουν μια μεγάλη έξαρση, για να αποφύγουν την περαιτέρω διερεύνηση γύρω από την πιθανή καταπάτηση δικαιωμάτων των Ουιγούρουν ή για να αποτρέψουν τις προσπάθειες πολιτών να εγκαταλείψουν την περιοχή από φόβο, διασπείροντας παράλληλα και τον ιό.

Η απουσία συμπτωματικών κρουσμάτων μεταξύ των διαγνωσθέντων έχει προκαλέσει ερωτήματα και μεταξύ των Κινέζων πολιτών γύρω από τη διαφάνεια που επιδεικνύουν οι αρχές για την έξαρση.

«Πώς γίνεται κανείς τους να μην έχει συμπτώματα; Έχουν κάτι ξεχωριστό ως οργανισμοί ή πρόκειται για άλλο στέλεχος του ιού;», αναρωτήθηκε ένας πολίτης μιλώντας σε κινεζικά ΜΜΕ.

«Είναι τα στοιχεία πραγματικά; Μήπως πρόκειται για συγκάλυψη;», δήλωσε ένας άλλος.

Ανάμεσα στους φόβους που έχουν επικρατήσει είναι το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να αποκρύπτει μια μεγάλη έξαρση, παρουσιάζοντας απότομα έναν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων μετά από σχεδόν 150 ημέρες χωρίς κανένα, αλλά και η πιθανότητα ο ιός να φτάσει μέχρι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης που φημολογείται ότι διατηρεί η κινεζική κυβέρνηση εναντίον των Ουιγούρων, μιας μουσουλμανικής μειονότητας με έντονη παρουσία στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Η κυβέρνηση του Κάσγκαρ δήλωσε την Κυριακή ότι όλα τα σχολεία εκτός από τα πανεπιστήμια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι την Παρασκευή, όμως τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά κέντρα θα λειτουργούν κανονικά.

Τέσσερις πόλεις στην ευρύτερη περιοχή έχουν θεωρηθεί «περιοχές υψηλού κινδύνου», σύμφωνα με ανακοίνωση των αρχών, ενώ αναμένονται αυστηροί έλεγχοι και ταξιδιωτικοί περιορισμοί.