Αύριο, Τρίτη 27 Οκτωβρίου στις 11:30 το πρωί θα υποδεχτεί τους ομολόγους του από την Κύπρο και το Ισραήλ, Νίκο Χριστοδουλίδη και Γκάμπι Ασκενάζι αντίστοιχα, ο Νίκος Δένδιας στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ.

Ανατολική Μεσόγειος και Μέση Ανατολή

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στην ενίσχυση της συνεργασίας των τριών χωρών σε τομείς όπως η οικονομία και η ενέργεια, καθώς και στις εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες τόσο με τον κ. Χριστοδουλίδη όσο και με τον κ. Ασκενάζι. Μετά το πέρας των συνομιλιών, θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο στη μία το μεσημέρι.

Επισημαίνεται ότι πριν από λίγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε δεκτό στο μέγαρο Μαξίμου τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, ενώ νωρίτερα είχε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και συζήτησαν για τον συντονισμό των ενεργειών Ελλάδας και Κύπρου έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Υποστήριξη και αλληλεγγύη

Υπενθυμίζεται ότι προσφάτως  το Ισραήλ εξέφρασε εκ νέου την πλήρη υποστήριξη και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραβίασης των δικαιωμάτων της υπογραμμίζοντας ότι οι τουρκικές ενέργειες απειλούν τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ειδικότερα ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Lior Haiat, σε προ ημερών ανάρτησή του στο Twitter, είχε επισημάνει ότι το Ισραήλ παρακολουθεί «με ανησυχία τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» υπογραμμίζοντας ότι «κάποιες μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας μπορεί να προκαλέσουν κλιμάκωση και αποτελούν κίνδυνο για την εύθραυστη σταθερότητα στην περιοχή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου μια εβδομάδα πραγματοποιήθηκε και η τριμερής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στη Λευκωσία όπου πήραν μέρος εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών και οι ηγέτες των τριών χωρών ενώ υπήρξε και κοινή διακήρυξη όπου καταδικάστηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.