Στην εκπομπή LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο μίλησε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού.

«Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Είμαστε ήδη σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που μπορεί να αυξηθεί περισσότερο, αν δεν προστεθούν νέα μέτρα. Τα επιπλέον μέτρα είναι της Πολιτείας που θα κάνει πιο εύκολη την τήρηση των μέτρων. Λέμε για χρήση μάσκας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέσα και έξω. Καλό θα ήταν να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα», είπε η κ. Λινού.

Τήρηση αποστάσεων

«Το δεύτερο που λέμε στους πολίτες είναι η τήρηση των αποστάσεων και μετά η τήρηση των κανόνων υγιεινής. Η τήρηση των αποστάσεων δεν εξαρτάται από τους ανθρώπους πάντα. Έπρεπε ήδη να έχουν αυξηθεί τα δρομολόγια στα ΜΜΜ.»

» Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά και να ληφθούν ταυτόχρονα μέτρα. Δεν υπήρξε λύση για να μειωθούν τα παιδιά στις τάξεις. Να αξιοποιηθούν κενοί χώροι που είναι μεγαλύτερες από τις αίθουσες, ώστε τα παιδιά ναι μεν να είναι όλα μαζί, αλλά σε απόσταση. Θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί ήδη ο υπαίθριος χώρος, τουλάχιστον με τα μικρά παιδιά. Να προλαβαίνει να αεριστεί η τάξη», συνέχισε η ίδια.

Διπλάσιος ή τριπλάσιος αριθμός κρουσμάτων σε ένα μήνα

«Σε ένα μήνα από τώρα φοβάμαι ότι θα διπλασιαστούν ή πιθανόν και να τριπλασιαστούν τα ημερήσια κρούσματα αν δεν πάρουμε και άλλα μέτρα. Θα μπορούσε να αυξηθεί η τηλεργασία στο 90%, να δοθούν κίνητρα ώστε να γίνονται πιο πολλά τεστ, να συνταγογραφείται το τεστ. Μακάρι να διαψευστώ», είπε κάνοντας μια πρόβλεψη για όσα θα ακολουθήσουν.

«Αφού άρχισαν και διπλασιάζονται τα κρούσματα σε λιγότερο από δέκα ημέρες, μπορούν και να τριπλασιαστούν. Το τονίζω για να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος», κατέληξε η κ. Λινού.