Σε αυτές τις εικόνες συμπυκνώνεται η πλήρης αντίθεση στην εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας ανήμερα της μεγάλης γιορτής του Αγίου Δημητρίου.

Εκατοντάδες πιστοί με μάσκες από τη μια, και από την άλλη ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος και όλοι οι ιερείς που τον συνόδευαν, να εμφανίζονται όπως παλιά. Με τον συνωστισμό να είναι αναπόφευκτος από τη στιγμή που πολλοί ήθελαν να κοινωνήσουν.

Σε αυτές τις εικόνες έρχονται τα προστεθούν τα πλάνα από το καταφύγιο στην Πάρνηθα όπου η ζωή συνεχίζεται σαν να μην υπάρχει κοροναϊός, μέσα σε λεωφορεία όπου για μία ακόμα μέρα κινούνταν τα περισσότερα ασφυκτικά γεμάτα, αλλά κι έξω από τράπεζες και εκκλησίες της Αθήνας με τον κόσμο να είναι αδύνατον πολλές φορές να τηρήσει τις αποστάσεις ασφαλείας.

Ο φονικός ιός δείχνει τα δόντια του σε ολόκληρη τη χώρα, τα σημεία που ελλοχεύουν κίνδυνοι αυξάνονται και οι επιστήμονες που παρατηρούν τη διασπορά προειδοποιούν.

Οι εικόνες από τις εκκλησίες

Θέμα συζήτησης από το πρωί οι εικόνες έξω από την εκκλησία του πολιούχου Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη. Αστυνομικοί και πιστοί με μάσκες αλλά οι ιερείς, ακόμα και εκείνοι που κοινωνούσαν τον κόσμο, χωρίς να φοράνε. Ούτε μέσα στην εκκλησία, ούτε έξω από αυτή.

Πάντως μετά τα σχόλια για το κακό παράδειγμα που έδωσαν, σε μια πόλη που με το πέρασμα των ημερών δοκιμάζεται όλο και περισσότερο, κάποιοι εμφανίστηκαν μπροστά στις κάμερες όπως θα έπρεπε να έχουν κάνει από το πρωί.

Οι Αρχές που συνεχίζουν τους ελέγχους σε πλατείες, δρόμους και καταστήματα παρατηρούν την προσπάθεια ορισμένων να παίξουν κρυφτό και να ρισκάρουν. Σε πολλά σημεία που θεωρούν ότι δεν υπάρχει ο κίνδυνος ελέγχου εμφανίζονται αδιάφοροι. Όπως στο καταφύγιο της Πάρνηθας, όπου βρέθηκε χθες η κάμερα του Live News. Μικροί και μεγάλοι δίχως μάσκες σε αντίθεση με τους σερβιτόρους που περνούσαν από μπροστά τους, όπως προβλέπουν οι νέοι κανόνες.

Στα Μέσα Μεταφοράς, πάντως, και να θέλει κανείς να ακολουθήσει τα μέτρα προστασίας είναι αδύνατον. Παρά τις δεσμεύσεις τα δρομολόγια δεν επαρκούν και ο προβληματισμός είναι διάχυτος.

Σε Μετρό και λεωφορεία, επιβάτες κάθε ηλικίας έψαχναν για ακόμα μία μέρα λίγο χώρο για να φτάσουν στους προορισμούς τους.

Η πανδημία δοκιμάζει ολόκληρη τη χώρα, το επόμενο 15ήμερο κρίνεται από τους επιστήμονες κρίσιμο, καθώς τα μαθηματικά μοντέλα δείχνουν ότι τα κρούσματα θα σκαρφαλώσουν πολύ σύντομα πάνω από τα 1.000.